Novosti online

Пајтићева изборна капитулација

Владавину у Војводини дугу шеснаест година Демократска странка окончала је дебаклом, освојивши тек трећину гласова које је добила на прошлим покрајинским изборима 2012. године. Истовремено, Српска напредна странка је свој изборни резултат удвостручила у односу на период од пре четири године. То показују прелиминарни резултати и Цесида и Покрајинске изборне комисије. Према подацима Цесида са више од 90 одсто бирачких места, демократе су са некадашњих 20,9 одсто спале на 7,64 процента док су напредњаци са 18 скочили на 44,29 процената. До послеподневних сати ПИК је пребројао тек 27,56 одсто гласова, али и ти резултати показују да ће коначни изборни збир бити управо такав. Наиме, према тим подацима, однос снага је 52,50 према 7,5 у корист СНС-а.

Лидер СНС-а Александар Вучић је јуче поручио да, без обзира на убедљиву победу у покрајини од, како је рекао, 46,2 одсто гласова, Војводином ипак неће владати сам већ да ће правити коалицију са Савезом војвођанских Мађара. Како је рекао, јуче се чуо са лидером ове странке Иштваном Пастором, који ће, ако се с тим сложи, бити нови председник Скупштине Војводине. У том случају, СНС ће дати покрајинског премијера. Вучић је у изјави за РТС рекао и да не искључује могућност да позове још неку странку у састав нове покрајинске владе. Како је најавио, име премијера војвођанске владе биће познато после скупштине СНС-а која се одржава 28. маја.

У СВМ-у су се надали тој сарадњи, па је Иштван Пастор јуче рекао: „Ако је та сарадња могла бити и на републичком и на локалном нивоу власти у протекле две године, с добрим обостраним искуством, зашто онда не би могла бити и на покрајинском?” Разговоре са Вучићем Пастор очекује у наредних неколико дана. Коментаришући своју недавну изјаву да би „страховито важно” било да у новој покрајинској власти буду СВМ и ЛСВ, Пастор је објаснио да је то речено у предизборном периоду, а да се ситуација у постизборном добу усложњава и да он не би улазио у то кога ће СНС узети за партнера.

У Демократској странци јуче нисмо успели да добијемо коментар на резултате који показују да су катастрофално поражени од СНС-а. Како је за Б 92 рекао председник Покрајинског одбора ДС-а Мирослав Васин, резултати његове странке, после свега што се дешавало у протеклим месецима, показују да нису успели да их униште, да их угасе. „Борићемо се за Војводину како смо се борили и до сада”, рекао је Васин.

Иако прелиминарни резултати показују да су с 8,45 одсто гласова трећа партија по снази у Војводини, социјалисти нису били баш одушевљени оваквим резултатом.

„Да смо незадовољни – нисмо, да смо очекивали више – јесмо”, каже покрајински функционер СПС-а Радослав Стриковић. И они се надају сарадњи са напредњацима, али је, каже Стриковић, „први потез на СНС-у”. Он не верује да би на постизборни савез могле да се одразе отровне стрелице које су између две партије летеле у предизборној кампањи. Уосталом, како подсећа, и Вучић и Мировић су у изборној ноћи поручили да ће разговарати са свим странкама.

Радикали су у Војводини, према првим проценама, остварили бољи резултат него 2012. године, али су се надали да ће њихов раст у покрајини бити много убедљивији. Потпредседник Српске радикалне странке Милорад Мирчић није задовољан резултатом своје странке.

„Имаћемо дупло више посланика, али нисмо задовољни јер без већег броја патриота постоји реална опасност од федерализације Србије. Увек је то буре барута”, каже Мирчић.

По његовим речима, ДС-а више неће бити, али ће бити континуитета те политике. Он подсећа на изјаву потпредседнице СНС-а Маје Гојковић, која је недавно говорила о будућој сарадњи влада Србије и „републике Војводине”. Мирчић је уверен да то није био лапсус: „Како неко ко је 26 година у политици може да направи такав лапсус? Чак ни Чанак није ишао тако далеко.”

Уз ДС, Лига социјалдемократа Војводине је један од највећих губитника на покрајинским изборима. Они су, наиме, са 11,01 пали на 6,47 одсто, што је лидер ове партије Ненад Чанак оценио као „прихватљив, али не и очекивани резултат”. Како је рекао, било је много изненађења на овим изборима.

„Лига је показала прихватљив, али не и очекивани резултат и, упркос неким изборним неправилностима, већина одговорности за то пада на ЛСВ и мене лично”, рекао је Чанак, како преноси РТВ. Он је најавио да ће се о изборним резултатима „у догледно време” изјаснити председништво, а потом и главни одбор странке.

Према првим резултатима ПИК-а, покрет „Доста је било” није прешао цензус од пет одсто, али у том покрету верују да ће сигурно ући у Скупштину АПВ. Кандидат за посланика ДЈБ Александар Зеленски рачуна да ће у ПИК још стићи резултати из већих средина у Војводини у којима је ДЈБ, по његовим речима, остварио значајније резултате. У Новом Саду су се, на локалним изборима, пласирали на друго место по освојеним гласовима (9,7 одсто), одмах иза напредњака. Добар резултат очекују и у Кикинди и Суботици.

О томе чији су њихови гласови и има ли истине у томе да су откинули део бирачког тела демократама и лигашима, Зеленски каже да је ДЈБ гласове „зарадио” јер су људи у њиховим локалним одборима „гинули” да се путем живе речи што више приближе бирачима, пошто, додаје, нису имали приступ медијима. ДЈБ ће, поручује, бити јака опозиција покрајинској власти и залагати се да аутономија Војводине не буде „само слово на папиру”.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh