Svet

Palestinski novinar štrajkovao glađu 93 dana

Tridesettrogodišnji novinar iz Ramale na Zapadnoj obali štrajkovao je u znak protesta što je u pritvoru bez podizanja optužnice i suđenja.

On je uhapšen 21. novembra prošle godine zbog navodne umešanosti u terorističke aktivnosti povezane sa Hamasom, navode izraelski mediji.

zapadna obala naselje zgrade dradnja jevreji palestina izrael palestinci beta ap majdi mohammed jpg

Na osnovu dogovora Kik neće biti premešten u palestinsku bolnicu u istočnom Jerusalimu, kako je tražio, već će i dalje biti u izraelskoj bolnici, ali će iz pritvora biti pušten mesec dana ranije nego što je bilo planirano, odnosno 21. maja.

Izraelski Visoki sud je početkom februara suspendovao pritvor novinara zbog teškog zdravstvenog stanja. On je pio jedino vodu iz česme. Trenutno je pri svesti, ali ne komunicira. Lekari su spremni da primene mere spasavanja ako mu se stanje drastično pogorša, navode izraelski mediji.

Kik se vrlo kritički odnosio prema Palestinskoj upravi, u kojoj dominira sekularni Fatah, rival Hamasa. Radio je za jednu saudijsku TV mrežu. Na osnovu dogovora, Izrael mu neće obnavljati pritvor ukoliko se ne pojave novi dokazi protiv njega.

Kik je palestinski zatvorenik koji je najduže štrajkovao glađu zbog takozvanog administrativnog pritvora.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh