Novosti online

Паника у Републиканској странци због Трампа

Аларм је звонио од прошлог лета, али су се амерички конзервативци тек сад пробудили па помахнитало трче у свим правцима покушавајући да угасе пожар.

Истиче време да се пронађу апарати за гашење ватре зване Доналд Трамп и зато су најмоћнији и најугледнији републиканци кренули у кампању против милијардера који је на прагу номинације да их представља на председничким изборима у новембру.

Након што је на страначким изборима у уторак цементирао позицију најпопуларнијег републиканског кандидата, њујоршки бизнисмен је успаничио конзервативни естаблишмент оличен у сенаторима, конгресменима, партијском врху, донаторима и стратезима. Почели су да га нападају са свих страна, мада би једни рекли – прекасно, а други – без плана и стратегије.

Како пише „Њујорк тајмс”, некадашњи републикански председнички кандидат Мит Ромни вратио се у јавност само да би позвао републиканце да се уједине око једног Трамповог ривала и свим силама стану иза њега. Ромнијев на брзину сазван митинг у Јути доказ је панике у републиканским редовима. Некадашњи Обамин изазивач поручио је бирачима да је Трамп „преварант”, да не може да освоји номинацију због тога што је хвалио Путина и критиковао Буша, као и због тога што није одбио подршку Кју-клукс-клана, нити је објавио добијене пореске олакшице. Председавајући Представничког дома Пол Рајан и лидер конзервативне већине у Сенату Мич Меконел такође су устали против Трампа због његовог кокетирања са расизмом и белим супремационизмом.

Једна група утицајних конзервативаца предлаже чак да антитрамповски републиканци формирају нову странку и изаберу свог кандидата или да пронађу некога ко би формално био независни аспирант, а у ствари избор републиканаца који не могу да замисле да гласају за Трампа иако је он на републиканској листи. То је једна од идеја како да се спречи окретање традиционалних бирача републиканаца Хилари Клинтон која ће вероватно бити кандидат Демократске странке. Бројни утицајни конзервативни гувернери и страначки лидери отворено изјављују да неће гласати за Трампа, а добар део њих позива да се у новембру заокружи име противнице из демократског табора. Спољнополитички „јастребови” и припадници републиканске елите, Макс Бут и Роберт Каган, позивају да се између Трампа и Клинтонове изабере Клинтонова, при чему овај први додаје и да би „пре гласао за Стаљина” него за страначког колегу. Лидери учестало позивају једни друге смишљајући негативну кампању против Трампа, при чему „Политико” примећује да су републиканци на досадашњем страначком надметању потрошили неколико стотина милиона долара, од чега можда само два милиона на негативне рекламе против тајкуна. Хладан туш за „генерале” у рату против Њујорчанина стигао је од најутицајнијих републиканских донатора, браће Коук, који саопштавају да неће уложити свој новац да би зауставили Трампа, иако им он није омиљени претендент на номинацију.

Конзервативна елита се узрујала због Трампових сексистичких, расистичких и политички некоректних изјава тек када је схватила да је тријумфовао у 11 од 15 држава и да је тако себи вероватно осигурао номинацију јер је његов најснажнији противник двапут слабији од њега. Тек сада чујемо да би било нечувено да ексцентрични бизнисмен склон увредама и претњама у новембру представља странку Абрахама Линколна, мада је Трамп изјављивао шта му је падало на памет од када је прошлог лета ушао у трку.

Вашингтон бруји – било ко, само не Трамп, али када треба конкретно изабрати неко име, у ходницима на Капитол хилу завлада тишина. Странка као да зна да треба нешто да уради, али нема појма шта. Многи су је саветовали да изабере једног од Трампових ривала и свим снагама стане иза тог кандидата, што се никада није десило. Време цури, а тог имена још нема.

Једини од четворице његових противкандидата вољан да се повуче јесте Бен Карсон који је објавио да се неће појавити на јучерашњој ТВ дебати, што је увод у напуштање ринга. Ниједан од остале тројице – Тед Круз, Марко Рубио и Џон Кејсик – не жели да одустане и тако повећа шансе некоме од остале двојице у окршају са Трампом (освојио 285 делегата). Пензионисани неурохирург је био најслабији (са осам делегата) тако да његова елиминација и не значи онолико колико би значило када би се, рецимо, повукли Кејсик (25) и Рубио (82) подржавши Круза (149).

Међутим, чак и када би странка могла да примора кандидате да се повинују њеној жељи и подрже њен избор, није јединствена у томе ко је уопште њен избор. Апарат Републиканске странке каже да не жели да дизгине препусти аутсајдеру, човеку без политичког искуства и некоме ко, иако формално јесте републиканац, није један од њих. Странка му не верује да би спроводио њен програм, а немогуће га је партијски дисциплиновати. Ипак, етаблирани републиканци овај пут немају много избора пошто је од поменуте тројице једино Кејсик, гувернер Охаја, умерен и склон сарадњи са остатком странке, али је он најмање популаран код бирача. Рубио, сенатор са Флориде и још више Круз, сенатор из Тексаса, не припадају (као ни Трамп) партијском мејнстриму, већ ултрадесничарском покрету „Чајанка” чији се чланови не подносе са традиционалном струјом странке, па дакле ни са онима који су кренули у крсташки поход против бизнисмена.

Анкете показују да би у дуелу између Клинтонове и Трампа узданица демократа сигурно победила, као и да скоро половина конзервативаца који нису гласали за Трампа на предизборима не би то урадила ни на општим изборима у новембру. Републиканци, дакле, не желе Трампа јер сматрају да ће их он лишити Беле куће, али ни сами нису урадили превише да је не поклоне политичким противницима.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh