Gradovi

Pantelić o ideji da Kinoteka mladima postane filmski izbor

BEOGRAD – Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić kaže da će jedan od strateških ciljeva te značajne kulturne institucije ubuduće biti i privlačenje mladih ljudi, zbog čega će Kinoteka pripremiti za njih posebne programe.

To će, kako objašnjava u razgovoru za Tanjug, uz redovnu delatnost koja podrazumeva pronalaženje, čuvanje i prikazivanje svetske kulturne baštine, biti zahtevno, ali se on nada da će novim programima privući u Kinoteku „one koji bi se možda radije opredelili da neki film pogledaju na mobilnom ili tabletu“.

„Popularni filmski radnici, dakle glumci, reditelji, scenaristi, dolaziće i predstavljaće mlađoj publici svoje prve filmove, odnosno filmove koji su ih promenili, koji im dosta znače u životu, a nakon toga će pričati sa publikom o tome,“ navodi Pantelić i najavljuje da će u Kinoteci postojati matine projekcije za mlade, razni ciklusi filmova koji niće podrazumevati samo retrospektive određenih autora, već da će stvarnost biti ta koja će uticati na koncipiranje tih ciklusa.

Pantelić najavljuje i da će uskoro Beograđani i gosti Beograda biti u prilici da vide eksponate iz kultnih filmova srpske i jugoslovenske kinematografije, a da će u prodavnici u okviru Kinoteke moći da se kupe reprintovi plakata iz istorije jugoslovenske kinomatografije, kao i neki predmeti koji će nas asocitrati na čuvene filmove uz koje smo odrastali.

Govoreći o legatima pojedinih glumaca ili o potrebi i nameri da se javnosti predstavi zaostavština velikih imena domaće kinematografije, Pantelić kaže da postoje interesovanja i da su ljudi iy Kinoteke u kontaktu sa umetnicima.

„Radujemo se što ćemo uskoro moći da vas pozovemo na predstavljanje nagrada, kao i predmeta koji podsećaju i koji predstavljaju uspešnu profesionalnu karijeru filmskih stvaralaca iz naše sredine“, otkrio je Pantelić.

Direktor Kinteke potvrdio je da je digitalizacija u toku i da se koristi svaka prilika, kako kaže, da se sve što je moguće stavi u pogon kada je to u pitanju.

„Radimo na tome. Svesni smo da je to neophodno, ulažemo sredstva, biće nam potrebn još, ali se iskreno nadamo da ćemo naići na razumevanje, jer uraditi digitalizaciju nije jednostavna stvar“, rekao je Pantelić i dodao da se i nitratne kopije, inače veoma zapaljiv materijal, čuvaju adekvatno.

„Na najbolji mogući način one su uskladištene i apsolutno spremne za upotrebu kada god je to neophodo, a mi to činimo na Festivalu nitratnog flma koji je jedinstven i koji svake godne u junu okupi veliki broj filmskih poznavalaca i stvaralaca iz čitavog sveta, jer gledati film na nitratnoj kopiji je zaista nešto što svako treba da doživi ukoliko do sada nije,“ kaže Pantelić.

Na pitanje da li postoji mogućnost da Kinoteka organizuje radionice u okviru kojih bi publici o filmu pričali nosioci i stvaraoci iz vremena „crnog talasa“, Pantelić je rekao: „Čitate mi misli.“

Foto Tanjug, Z. Žestić

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh