Gradovi

Pantelić: Veliki broj filmova sa Berlinala stiže na Fest

BERLIN – Novi film braće Koen „Ave, Cezare“, kojim je sinoć otvoren 66. Filmski festival u Berlinu, samo je jedno od ostvarenja koja sa Berlinala stižu na 44. Fest.

Umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić, koji boravi u Berlinu, posebno ističe debitanstki dugometražni igrani film „Vlažnost“ Nikole Ljuce, koji se prikazuje u važnom programu berlinskog festivala „Forum“, a 26. februara će otvoriti Fest.

„Program Festa i Berlina podudara se i kada je u pitanju glavni takmičarski program Berlinala. Neki od filmova koji ulaze u trku za Zlatnog medveda, biće po drugi put u svetu prikazani upravo u Beogradu“, rekao je Pantelić Tanjugu.

To je slučaj sa filmom „Komuna“ Tomasa Vinterberga, kao i sa novim filmom proslavljenog Andrea Tešinea – „Imati 17 godina“.

Najnoviji film Dominika Mola „Vesti sa Marsa“ publika Berlinala sa nestrpljenjem očekuje, kaže Pantelić, i izražava nadu da će tako biti i u Srbiji.

Pantelić je najavio da nakon projekcija u Berlinu u Beograd stiže i film „Megin plan“ Rebeke Miler, ćerke čuvenog pisca Artura Milera i supruge Denijela Dej-Luisa, sa Itanom Hokom i Džulijen Mur u glavnim ulogama.

Srpsku publiku očekuje i „Noma“ reditelja Pjera Dešana, a Pantelić je pomenuo i da omaž Dejvidu Bouviju, koji će biti prikazan u Kinoteci tokom trajanja 44. Festa, ima svojevrsno izdanje na ovogodišnjem Berlinalu.

Pantelić je podsetio da Srbija ove godine ima pet ostvarenja u programu Berlinala, a pored „Vlažnosti“, prikazuju se film „S one strane“ Zrinka Ogreste, manjinska koprodukcija, koja će se na Festu takmičiti za nagrade u okviru selekcije „Srpski film“.

Na programu Berlinala je i eksperimentalni dokumentrac Ognjena Glavonića „Dubina dva“, kratki film „Četiri ugla kruga“ Katarine Stanković, dok će povodom 30 godina „Tedi“ nagrada biti prikazana drama „Marble Aš“ Želimira Žilnika, nagrađena 1995.

Pantelić ističe da se na berlinskom festivalu prikazuje više od 400 naslova i da predstavlja jedan od tri najznačajnija svetska filmska festivala, što je dokazalo i otvaranje 66. izdanja te manifestacije.

On je rekao da je predsednica žirija glumica Meril Strip izjavila da je velika čast doći u grad i na festival koji je uvek voleo i umeo da prepozna ono što je srž umetnosti – angažovanost i želja da se stvari predstave onakve kakve one jesu.

„Berlinale okuplja po pravili sve one koji na početku godine mogu da predstave svoje nove filmove. On je popt Kana i Venecije miks onoga što nudi Holivud i što nude nezavisne produkcije. U Berlinu se možda više nego na bilo kom od pomenutih festivala ide ka autorstvu koje je nekako i zaštitni znak ovog festivala“, naglasio je Pantelić.

Umetnički direktor Festa je istakao da ne treba zaboraviti da je berlinski festival nekoliko godina unazad prikazao filmove koji su kasnije slovili za filmove godine, poput ostvarenja „Odrastanje“ Ričarda Linklejtera i „Grand Budapest hotel“ Vesa Andersona.

„Prvi festival u godini u ovom delu sveta promoviše ono po čemu će se pamtiti filmska godina i upravo zbog toga i otud veliki broj naslova koji se poklapaju ove godine na programu beogradskog i berlinskog filmskog festivala“, istakao je Pantelić.

Foto Tanjug, R. Prelić

Preview

JUGOSLAV PANTELIC

Slide

JUGOSLAV PANTELIC

Slide

JUGOSLAV PANTELIC

JUGOSLAV PANTELIC

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh