Gradovi

Pao izvoz švajcarskih satova, sedmi mesec zaredom

BERN – Izvoz švajcarskih satova je u januaru smanjen sedmi mesec zaredom, pošto su pad berzanskih indeksa i usporavanje rasta globalne ekonomije nagrizli tražnju za luksuznim satovima na njihovim ključnim tržištima, prenosi njujorška agencija „Blumberg“.

Dve ključne destinacije za izvoz švajcarskih satova, Honkong i SAD, glavni su krivci za globalnu krizu u sektoru izvoza satova, navodi se u saopštenju Federacije švajcarskih proizvođača satova.

Isporuke su smanjene za osam odsto u januaru, na 1,52 milijarde franaka, u odnosu na rast isporuka od 3,7 odsto iz januara 2015. godine, prema podacima švajcarske carinske službe.

Proizvođači satova, poput Roleksa i Kartijea, teško su pogođeni rastućim troškovima proizvodnje zbog jakog franka, kao i jenjavanjem tražnje u Kini, navodi njujorška agencija.

U 2015. godini, izvoz švajcarskih satova je smanjen za 3,3 odsto, što je bio prvi godišnji pad od 2009. godine.

Izvoz u Honkong je u januaru pao 12. mesec zaredom, i to za 33 odsto, što je najveći pad od oktobra prošle godine, dok je izvoz satova u Kinu smanjen za 1,9 odsto, a u SAD za 14 odsto.

Broj pošiljki za Francusku se u januaru oporavio, za 4,7 odsto, dok je izvoz u Japan porastao za snažnih 36 odsto, pošto je veliki broj kineskih turista odabrao tu zemlju za odmor.

freeimages.com, Carolin Chan

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh