• Novosti online

  Папа долази у Скопље да охрабри верску мањину

  СпецијалнозаПолитику”

  Скопље – Први пут у Северну Македонију, седмога маја, папа Фрањо долази у посету. Киро Стојанов, бискуп скопски и епарх струмичко-скопски, каже да је за македонске католике то апостолско путовање – пасторална посета. За Цркву то је посета врховнога поглавара који врши своје послање, Петрову службу – утврђивање браће у вери.

  Поводом доласка Светог оца у град у којем је рођена светитељка Мајка Тереза присећамо се и једне од њених мисли: „Добре речи могу бити кратке и једноставне за изговарање, али њихов одјек је бескрајан.” С каквом поруком папа долази у Скопље?

  Очекујемо да ће то бити порука мира, суживота у различитости, активне сарадње за опште добро, позив на верски дијалог и пријатељство. Родни град Свете Мајке Терезе је за Светог оца својеврсно ходочашће. Посетиће меморијални центар у близини родне куће Мајке Терезе. Папа Фрањо се у свом понтификату посебно посвећује маленима, рубнима, сиромашнима. Радо посећује католике који су у некој средини верска мањина. Њима требају охрабрење, подстицај и поштовање. То је разлог из којег папа Фрањо иде и у Бугарску и у Македонију, а то је разлог и његове посете Албанији, као и Босни и Херцеговини.

  Шта папина посета значи за религиозни и политички свет на овом балканском простору? Очекују се и верници из суседних земаља, као и Пољске, Малте, Швајцарске, Аустрије, Мађарске и Немачке.

  Папине посете су реткост, стога је јасно да верници из околних земаља радо долазе на сусрет са Светим оцем. Ова посета је свакако и државничка, због тога што је папа суверен државе Ватикан. Он је особа великог моралног угледа у свету, па његова путовања имају у програму барем куртоазну посету представницима јавне власти једне државе. Македонија је земља с више народности, у којој се сусрећу разне културе и вероисповести. Очекујемо да ће нас Свети отац подстакнути на одговорну сарадњу за мир и напредак, за добар и стабилан однос у региону. Надамо се да ће оне који буду на сусретима док папа предводи литургију – а то су ходочасници – тај верски и људски сусрет обогатити и да ће се сви вратити из Скопља са радошћу и јачом вером.

  Каква ће организација бити и које су безбедносне мере предузете?

  Организација је на врхунцу. Познато нам је, наиме, да се овакве посете дефинишу у минут. Може бити малога одступања временски, али садржајно не. Што се тиче безбедности, за то су одговорни органи из Ватикана, с којима су се наши договарали о свему. Несумњиво је да је безбедност првога реда. Не зато што бисмо се бојали за папу, него зато да би се све могло одвијати мирно, уредно и на време.

  Шта бисте поручили свима које долазе да виде Светог оца у Скопљу?

  Поручио бих им да буду радосни, мирни, добро организовани, да се равнају према упутствима надлежних служби. Најважније је да дођу у Скопље на сусрет са Светим оцем отворена срца како би могли разумети и доживети нешто јединствено за раст у својој вери и подстицају на свако добро. Надам се да ће дан бити јединствен и благословен за све.

  Унук Мајке Терезе чека Фрању

  Пред папину посета Бугарској и Северној Македонији, међу новинарима влада посебно интересовање да поразговарају с унуком Мајке Терезе Алојзом Гомбаром. Он ће се седмог маја сусрести други пут с папом Фрањом. Први њихов сусрет био је у Риму када је Свети отац Мајку Терезу прогласио за светицу пред стотину хиљада људи на Тргу Светог Петра у Риму.

  Гомбар је узбуђен јер ће велики број хришћана, долазећи на ходочашће папи, имати прилику да види град у коме је рођена његова тетка. Он је власник радње старе око четири стотине година, једне од најстаријих златарских радњи на свету. У њој је за краљевски пар Југославије Александра и Марију Карађорђевић израђен свадбени дар. Овога пута Гомбар је спремио уникатну слику коју ће подарити папи Фрањи. Реч је о слици којом је представљен свети чин причешћа, с призором Светог писма на којем је на енглеском језику исписано „Бог нека вас благослови”.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com