Novosti online

Папа Фрања и патријарх Кирил потписали декларацију о верском јединству

ХАВАНA – Папа Фрања и поглавар Руске православне цркве Кирил потписали су вечерас у Хавани заједничку декларацију о верском јединству и позвали су на хитну акцију за помоћ хришћанима у Ираку и у Сирији.

У декларацији потписаној после сусрета који је трајао око два сата, позива се на мир у Сирији, Ираку и Украјини, а Европа да „задржи веру у своје хришћанске корене”. Папа Фрања је рекао да су поглавар Руске православне цркве и он разговарали „јасно и директно” и да он „јако цени његову (Кирилову) жељу за јединством”.

Састанак папе и патријарха Кирила сматра се историјским догађајем после скоро хиљадугодишње поделе хришћанства на источну и западну цркву.

Састанак је одржан на аеродрому у Хавани. Двојица поглавара, срдачно су се поздравили и три пута пољубили пре него што су се повукли на разговоре.

Обраћајући се папи, на почетку састанка патријарх Кирил рекао је да је њихов сусрет „божја воља”.

„Састајемо се у право време и на правом месту. Желим још једном да нагласим да је то божја воља”, рекао је Кирил на почетку сусрета са папом.

Папа Фрања је узвратио „Коначно” и „ми смо браћа”.

На почетку сусрета папа Фрања и патријарх Кирил разменили су поклоне који су дубоко симболични и прате историју некад напетих односа између источне и западне цркве, навеле су агенције.

У заједничкој декларацији два поглавара су изразила жаљење због „губитка јединства” између хришћана и жељу за његовим поновним успостављањем.

„Свесни бројних препрека које још треба превазићи, надамо се да ће наш сусрет допринети поновном успостављању јединства жељеног од Бога”, рекли су поглавари католичке цркве и највеће православне цркве у документу потписаном после њиховог првог сусрета од расцепа две цркве 1054. године.

Они су позвали на хитну акцију да се помогне хришћанима у Сирији и у Ираку.

„Позивамо међународну заједницу на хитно деловање да се спречи протеривање хришћана са Блиског Истока… У Сирији и у Ираку насиље је већ однело хиљаде живота и оставило милионе људи без дома и ресурса”, навела су два великодостојника у заједничкој декларацији.

Пала Фрања и патријарх Кирил су разговарали су на аеордому у Хавани. Папа одатле одмах наставља пут за Мексико где ће бити у петодневној посети, преноси Бета.

Размена поклона

ХАВАНА – Папа Фрања и руски патријарх Кирил разменили су поклоне који имају дубоко симболичко значење.

Папа је патријарху Кирилу донео реликвијар у којем су мошти Светог Ћирила Александријског који је живео у 5. веку и кога поштују и католичка и православна црква, преноси АП.

Патријарх Кирил је папи Фрањи поклонио малу реплику иконе Богородице Казанске.

Казанска икона Мајке Божије сматра се једном од чудотворних православних икона и веома је поштована у Русији. Сматра се заштитницом не само Русије већ човечанства, мира и правде, преноси Танјуг.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh