Svet

Papa Franja i patrijarh Kiril potpisali zajedničku deklaraciju

U deklaraciji potpisanoj posle susreta koji je trajao oko dva sata, poziva se na mir u Siriji, Iraku i Ukrajini, a Evropa da „zadrži veru u svoje hrišćanske korene“. Papa Franja je rekao da su poglavar Ruske pravoslavne crkve ; i on razgovarali „jasno i direktno“i da on „jako ceni njegovu (Kirilovu) želju za jedinstvom“.

Sastanak pape i patrijarha Kirila smatra se istorijskim događajem posle skoro hiljadugodišnje podele hrišćanstva na istočnu i zapadnu crkvu.

Sastanak je održan na aerodromu u Havani. Dvojica poglavara, srdačno su se pozdravili i tri puta poljubili pre nego što su se povukli na razgovore.

Obraćajući se papi, na početku sastanka patrijarh Kiril rekao je da je njihov susret „božja volja“.

„Sastajemo se u pravo vreme i na pravom mestu. Želim još jednom da naglasim da je to božja volja“, rekao je Kiril na početku susreta sa papom.

Papa Franja je uzvratio „Konačno“ i „mi smo braća“.

Papa Franja i patrijarh Kiril razmenili poklone

Papa Franja i ruski patrijarh Kiril razmenili su poklone koji imaju duboko simboličko značenje.

Papa je patrijarhu Kirilu doneo relikvijar u kojem su mošti Svetog Ćirila Aleksandrijskog koji je živeo u 5. veku i koga poštuju i katolička i pravoslavna crkva, prenosi AP.

Patrijarh Kiril je papi Franji poklonio malu repliku ikone Bogorodice Kazanske.

Kazanska ikona Majke Božije smatra se jednom od čudotvornih pravoslavnih ikona i veoma je poštovana u Rusiji. Smatra se zaštitnicom ne samo Rusije već čovečanstva, mira i pravde.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh