Gradovi

Papa Franja: Srušite zidove, izgradite socijalnu ekonomiju

VATIKAN, 6. maja (Tanjug) – Papa Franja pozvao je danas Evropu da sruši zidove koje je izgradila kako bi zadržala migrante i da izgradi novu „socijalnu ekonomiju“ koja će služiti interesima mnogih, a ne samo malobrojnih.

VATIKAN – Papa Franja pozvao je danas Evropu da sruši zidove koje je izgradila kako bi zadržala migrante i da izgradi novu „socijalnu ekonomiju“ koja će služiti interesima mnogih, a ne samo malobrojnih.

Podsetivši da su osnivači Evropske unije stremili ka integraciji posle Drugog svetskog rata, vrhovni poglavar Rimokatoličke crkve je rekao da su oni bili inspirativni zato što su se usudili da radikalno menjaju modele koji su doveli do rata, prenosi AFP.

„Danas, više nego ikada, njihova vizija nas nadahnjuje da gradimo mostove i rušimo zidove“, istakao je papa, rekavši da sanja o Evropi u kojoj „biti migrant nije zločin“.

On je ukazao i da je Evropi potrebna „transfuzija memorije“ kako bi se oslobodila iskušenja da hrli ka „brzim i lakim kratkoročnim političkim dobicima“.

Papa je poručio da Evropa mora, takođe, da iz temelja promeni svoj ekonomski model.

„Ako želimo da preispitamo naše društvo, moramo da otvorimo dostojanstvena i dobro plaćena radna mesta, pogotovu za mlade“, zaključio je on.

Papa je to rekao u govoru koji je održao u Vatikanu nakon što mu je tokom svečane ceremonije uručena Karlova nagrada, jedna od najprestižnijih evropskih nagrada, zbog njegovih „zasluga za Evropu“.

Papa Franja, koji je neočekivano odlučio da primi nagradu, poruku Evropi uputio je obrativši se prisutnima među kojima su bili nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednici glavnih institucija EU i premijeri brojnih evropskih vlada.

Uoči ceremonije, papa je jutros primio u privatnu audijenciju predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca, predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera i predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska, a sastao se i sa nemačkom kancelarkom Merkel.

Papa Franja je dobitnik Karlove nagrade za 2016. godinu zbog svog, kako je naveo Savet za dodelu nagrade, „izuzetnog moralnog autoriteta koji nas istovremeneno opominje i kao posrednik podseća da Evropa ima zadatak i obavezu da nastavi da radi na ostvarenju ideala svojih osnivača u izgradnji mira i slobode, prava i demokratije, solidarnosti i očuvanju integriteta“.

Karlovu nagradu od 1950. godine dodeljuje nemački grad Ahen za doprinos evropskom jedinstvu.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh