Svet

Papa i ruski patrijarh razgovaraju na Kubi

Očekuje se da će papa Franja i patrijarh Kiril provesti oko dva sata u privatnom razgovoru na aerodromu „Hose Marti“ u Havani, prenela je agencija AFP.

havana, kuba, oldtajmeri jpg

To će biti prvi sastanak između poglavara Rimokatoličke i najveće pravoslavne crkve još od Velikog raskola 1054. godine, koji je oblikovao modernu Evropu i Bliski istok.

Očekuje se da će papa Franja i patrijarh Kiril potpisati zajedničku deklaraciju o savremenom progonu hrišćana u zemljama poput Iraka i Sirije.

Sastanak na neutralnom terenu se planira već decenijama, a poslednje prepreke uklonjene su zahvaljujući kombinaciji papine odlučnosti da bi sastanak trebalo da se održi i stava ruske pravoslavne crkve da su događaji na Bliskom istoku povećali potrebu za ujedinjenošću hrišćana.

Približavanje sa pravoslavnim krilom hrišćanstva je u skladu sa nastojanjima pape Franje da Vatikan postane aktivniji u međunarodnoj diplomatiji.

„Samo sam želeo da zagrlim moju pravoslavnu braću“, rekao je papa u intervjuu ranije ove nedelje, ali je sastanak stavio i u kontekst šireg angažovanja Rusije na međunarodnoj sceni, rekavši da bi Moskva mogla da bude važan partner u postizanju mira u svetu.

Papa Franja je od svog izbora 2013. na čelo Rimokatoličke crkve dvaput primio ruskog predsednika Vladimira Putina u Vatikanu.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh