• Gradovi

  Papa se pomolio za okončanje pandemije, obredi uoči Uskrsa bez prisustva vernika

  Poglavar Rimokatoličke crkve Franja danas je napustio Vatikan i neočekivano posetio dve crkve, uprkos zahtevu italijanskih vlasti da ljudi ne izlaze iz domova bez preke potrebe radi suzbijanja pandemije novog korona virusa.Vatikan je saopštio da se papa Franja danas nakratko prošetao glavnom ulicom u Rimu kako bi se pomolio za okončanje pandemije korona virusa, od kojeg je u Italiji do sada umrlo 1.809 ljudi, dok je zaraza potvrdjena kod oko 25.000 osoba.

  Portparol Vatikana Mateo Bruni rekao je da se papa pomolio u Bazilici Svete Marije Velike i da je potom posetio crkvu u kojoj se nalazi krst sa razapetim Isusom, nošen na procesiji u Rimu 1522. godine kada je grad pogodila kuga.

  Vatikan je ranije danas saopštio da će ceremonije koje organizuje u nedelji uoči katoličkog Uskrsa biti održane, ali bez prisustva vernika pošto Italija pokušava da spreči širenje novog korona virusa.

  Bruni je u izjavi naveo da je „potvrdjeno održavanje svih liturgijskih proslava“ od 5. do 11. aprila, ali je dodao da se proučavaju načini njihove organizacije i ko će učestvovati, uz poštovanje uvedenih bezbednosnih mera.

  On je kazao da će vernici moći da prate ceremonije putem televizije, radija i internet medija.

  „Vatikan objavljuje da će liturgijske proslave pape Franje povodom Svete nedelje biti održane bez fizičkog prisustva vernika, u pokušaju da se spreči širenje korona virusa“, naveo je Bruni na Tviteru.

  Dodao je da će do 12. aprila sva papina služenja i mise biti dostupni jedino putem interneta, na sajtu Vatikana.

  Na katolički Uskrs, koji ove godine pada 12. aprila, do sada su desetine hiljada vernika dolazile na Trg Svetog Petra, gde papa drži misu i govor.

  Beta

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com