Novosti online

Papa u Uskršnjoj poruci pozvao na kraj istrebljenja u Siriji

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja pozvao je danas na kraj „istrebljenja koji je u toku u Siriji“, na pomirenje u Svetoj zemlji i ohrabrio je dijalog na Korejskom poluostrvu.

Obraćajući se sa balkona crkve Svetog Petra, papa je u tradicionalnoj „Poruci gradu i svetu“ (Urbi et Orbi), pozvao na mir u celom svetu, prvo u „voljenoj i napaćenoj Siriji, čije je stanovništvo iscrpljeno ratom kojem se ne vidi kraj“.

Papa je pozvao sve političke i vojne zvaničnike da odmah „obustave istrebljenje koje je u toku, uz poštovanje humanitanog prava i pristupa pomoći najugroženijima“.

Franja je pozvao i na pomirenje u „Svetoj zemlji, koja je ovih dana pogodjena sukobom u kojem nezaštićeni ljudi nisu poštedjeni“.

U sukobu izmedju Palestinaca i izraelske vojske u petak je stradalo 16 Palestinaca.

Papa je ohrabrio dijalog na Korejskom poluostrvu gde vlada atmosfera smanjene napetosti posle dve godine nuklearnih i balističkih proba Severne Koreje.

On je sinoć predvodio bdenje uoči Uskrsa i tada je krstio osam osoba, medju kojima i Nigerijca (31) koji je izazvao medijsku pažnju prošle godine kada je uspeo da zaustavi naoružanog napadača u pokušaju da opljačka supermarket.

Trg Svetog Petra, gde se nalazi nekoliko hiljada vernika, obezbedjuje policija, a ukrašen je sa 50.000 lala, ruža i narcisa koje je poklonila Holandija.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh