Ekonomija

Papreno: Kilogram svinjetine i više od 600 dinara

meso, mesara, slanina, pršutaFoto: Mondo/ Goran Sivački

„To još nije kraj, tržište će se zadovoljiti tek kada cena bude 600 dinara, kad se uveze jedno 5.000-6.000 svinja”, rekao je Petar Matijević, vlasnik Industrije mesa „Matijević“, ističući da je svinjski but sa 390 dinara po kilogramu skočio na 520 jer na tržištu nema svinja.

Ovo je, kako naglašava srpski kralj mesa, posledica problema koji nije rešen već 10 godina, prenosi “Kurir”.

Uzgajivačima se, usled neopravdano niske cene otkupa, ne isplati više ovaj posao.

On dodaje da je možda i standard skočio, pa se više novca troši na meso prve kategorije, kao što su but, krmenadla i plećka.

Poskupela i piletina

U poslednje dve nedelje cena piletine porasla je između pet i 25 odsto, prenosi RTS. Poskupljenje je posledica manje ponude utovljenih pilića, tvrde proizvođači. Dok neki trgovci kažu da im je promet isti, drugi priznaju da je posle poskupljenja prodaja pala za oko 10 odsto.

„Za domaće svinje traže 200 dinara po kilogramu, a to znači da će but koštati 560 dinara, međutim, to nije dovoljno. Pad cene možemo očekivati tek za dva meseca“, rekao je Matijević za portal B92.

Mnogobrojni proizvođači mleka i mesa upozoravali su ranije da bi, ukoliko dođe do ukidanja prelevmana, domaća proizvodnja bila pred uništenjem s obzirom na to da bi našu zemlju preplavilo uvozno mleko i meso.

Iako su iz Brisela stizali pritisci, vlada je ipak 1. jula donela odluku da produži prelevmane na mleko, pojedine mlečne proizvode i svinjsko meso do kraja 2016. godine.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh