Gradovi

Pariz: Oland isključio povlačenje predloženih reformi rada

PARIZ – Francuski predsednik Fransoa Oland je danas isključio mogućnost povlačenja predloženih reformi rada, dodajući da one mogu biti poboljšane.

Francuska vlada sastaće se sa predstavnicima sindikata i studentskih organizacija u pokušaju da odgovori na talas nezadovoljstva predloženim reformama rada, rekao je u međuvremenu ministar obrazovanja Nažad Valo-Belkasem, prenosi AFP.

Valo Belkasem je za francusku tv kazao da će se premijer Manuel Vals vrlo brzo sastati sa predstavnicima mladih koji su nezadovoljni predloženim.

Desetine hiljada ljudi juče su protestovale širom Francuske protiv namere predsednika Fransoa Olanda da uvede izmene u radnoj nedelji od 35 sati.

Sindikati i studentske organizacije pozvali su na proteste širom zemlje, a prema procenama policije, na skupu u Parizu je učestvovalo između 27 i 29 hiljada, prenosi AFP.

Organizatori, međutim, navode da je bilo između 80 i 100 hiljada učesnika protesta.

Sporna reforma uvela bi izmene koje bi omogućile kompanijama da reorganizuju radnu nedelju od 35 sati, uvedenu 2000. godine, i prema potrebi je produže na 48 sati, dok bi dnevno moglo da se radi do 12 časova.

U „izuzetnim okolnostima“, zaposleni bi mogli da rade i do 60 sati nedeljno, navodi AFP.

Ovakvi predlozi okrenuli su sve veće sindikate i omladinske organizacije protiv francuske vlade.

AP Photo/Francois Walshaerts

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh