Svet

Pariz protiv stalnog sistema kvota

Predsednik Vlade Francuske je izrazio divljenje spremnosti Nemačke da primi još izbeglica, ali je dodao da Francuska nikada nije rekla “dođite u Francusku”. Takve poruke došle su usled očekivanja da će nemačka kancelarka Angela Merkel apelovati na svoje evropske partnere da prihvate takozvane „kontingente izbeglica“ na sastanku koji će biti organizovan u četvrtak u Briselu. „Francuska ovo odbacuje“, istakao je Vals, govoreći o mehanizmu stalnih kvota. On je dodao da je Francuska već primila 80.000 zahteva za azil prošle godine i da se bori sa radikalizacijom među mladima, kao i visokom stopom nezaposlenosti.

Slovački premijer Robert Fico izjavio je da se Nemačka usprotivila planovima istočnoevropskih lidera da pomognu Makedoniji i Bugarskoj da zatvore granicu sa Grčkom, koja je glavna tačka ulaska u EU za mnoge migrante. Lideri Mađarske, Poljske, Slovačke i Češke, poznati kao Višegradska četvorka, održaće danas sastanak sa svojim kolegama iz Makedonije i Bugarske na kome bi mogli da im ponude ljudstvo i drugu pomoć, rekle su diplomate.

– Želimo dogovor među državama Višegradske četvorke da, ukoliko mere na granici Grčke ne funkcionišu, a ne funkcionišu, više ima smisla investirati novac u zaštitu granica između Grčke i Makedonije, Bugarske i drugih država“, kazao je Fico. Nemačka, se druge strane, zastupa stav da ove zemlje treba da pronađu drugo rešenje.

Fico je istakao da je Višegradskoj grupi upućen demarš. “Primili smo demarš u kojem se navodi kako se mi, Višegradska grupa, Bugarska i Makedonija., usuđujemo da razgovaramo o zaštiti spoljnih granica. Nemačka je uputila protestnu notu kod našeg zamenika ministra spoljnih poslova zbog ovog samita, ističući da moramo da nađemo drugi način“, precizirao je on.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh