Gradovi

Parlament EU traži saradnju Kaira u istrazi ubistva studenta

STRAZBUR – Evropski parlament je danas pozvao egipatske vlasti na saradnju u istrazi „mučenja i ubistva“ italijanskog studenta u Kairu, istakavši da se taj slučaj može staviti u kontekst smrtnih slučajeva u pritvoru u toj zemlji.

Student doktorskih studija Univerziteta u Kembridžu Đulio Ređeni, koji je u Kairu proučavao trendove na egipatskom tržištu rada, nestao je 25. januara, a njegovo unakaženo telo je pronađeno nedelju dana kasnije, prenela je agencija AFP.

Poslanici Evropskog parlamenta su velikom većinom glasova usvojili rezoluciju u kojoj se navodi da EP „oštro osuđuje mučenje i ubistvo pod sumnjivim okolnostima državljana EU Đulija Ređenija“.

Za tu rezoluciju je glasalo 588 poslanika, protiv je bilo deset, a uzdržanih 59 poslanika.

Rezolucija „poziva egipatske vlasti da italijanskim vlastima dostave svu dokumentaciju i informacije neophodne za sprovođenje brze, transparentne i nepristrasne zajedničke istrage smrti g. Ređenija“.

Poslanici su takođe izrazili „veliku zabrinutost što slučaj Đulija Ređenija nije izolovan incident, već se desio u kontekstu mučenja, smrti u pritvoru i prisilnih nestanaka proteklih godina širom Egipta“.

Foto Tanjug/ D.Pavlović, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh