• Gradovi

  Parlamentarni izbori u Jermeniji

  U Jermeniji se danas održavaju prvi parlamentarni izbori, od kada je izmenjen ustav kojim su proširena ovlaćenja parlamenta i premijera.

  Prema predizbornim anketama vodi Republikanska partija Jermenije, premijera Serža Sargsjana, a tesno iza nje je blok predvodjen biznismenom i jednim od najbogatijih ljudi u zemlji Gagikom Carukijanom.

  Očekuje se i da će nacionalistička Dašankcutjin partija i još dve stranke ući u parlament.

  Kritičari smatraju da su izmene ustava deo napora Sargsjana da zadrži kontrolu u zemlji kada ode s vlasti 2018. kada mu istekne mandat i ne bude više imao prava da se kandiduje.

  Ako njegova stranka bude kontrolisala parlament on bi mogao da bude imenovan za premijera kada napusti predsedničko mesto.

  Medjutim, 62-godišnji Sargsjan, koji je na čelu zemlje od 2008, odbacio je ove navode i rekao da su ustavne reforme odobrene na referendumu 2015, korak ka jačanju demokratije.

  „Postavili smo sebi zadatak da napravimo korak ka razvoju demokratije evropskog tipa i jačanju demokratskih institucija“, rekao je Sargsjan.

  Ustavne promene koje treba da stupe na snagu kada istekne Sargsjanov mandat predvidjaju uglavnom simbolička ovlašćenja za predsednika zemlje, koji će od tada biti biran u parlamentu, a ne glasovima naroda.

  Jermenija oseća posledice ekonomske blokade Turske koja podržava svog saveznika Azerbejdžan u sukobu sa Jermenijom oko oblasti Nagorno-Karabah.

  Jermenija je takodje član ekonomskog i bezbednosnog saveza pod vodjstvom Moskve i domaćin je jedne ruske vojne baze.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com