• Novosti online

  Pašalić: I dalje se krše i nedovoljno ostvaruju prava osoba sa invaliditetom

  Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić ocenio je danas da nepristupačnost, nepostojanje usluga socijalne zaštite, nezaposlenost i odsustvo svesti o teškoćama i problemima sa kojima se osobe sa invaliditetom susreću potvrdjuju da se prava osoba sa invaliditetom u Srbiji i dalje krše i nedovoljno ostvaruju.

  Pašalić je u saopštenju povodom Medjunarodnog dana osoba sa invaliditetom, 3. decembra istakao je da je jedna od najranjivijih i nevidiljivih društvenih grupa u Srbiji izložena stereotipima i predrasudama koje se sporo menjaju.

  On je kazao da je trenutno teško govoriti o poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom, budući da ni uspostavljanje registra osoba sa invaliditetom, kao bazičnog preduslova za kreiranje i sprovodjenje uspešne politike zaštite i unapredjenja njihovih prava, do sada nije završeno.

  „U Srbiji i dalje u pojedinim mestima članovi porodice sakrivaju osobe sa invaliditetom iza kućnih vrata, čemu pogoduje i nezainteresovanost i nespremnost lokalne zajednice da im obezbedi dostojanstven život“, naveo je zaštitnik gradjana, a preneo njegov kabinet.

  On je rekao da se, za razliku od institucija koje svoje stavove o položaju osoba sa invaliditetom donose na osnovu podataka i predmeta, lično uverio u njihov težak položaj kroz direktan razgovor sa osobama sa invaliditetom.

  „Tvrdim da je njihov lični stav mnogo relevantniji od stava bilo koje institucije. Zaštitnik gradjana će se i u budućem periodu intenzivno baviti problemima ove društvene grupe i pozivam gradjane da nam se i dalje obraćaju, a nadležne da nam se priključe u rešavanju njihovih problema“, naveo je Pašalić.

  Po njegovim rečima, osobe sa invaliditetom u Srbiji su u statusu marginalizovane društvene grupe koja se još uvek bori za pristupačnost i neometano kretanje.

  „U našim naseljima ni one vidljive, fizičke barijere nisu prošlost, pa su osobama sa invaliditetom nepristupačni čak i domovi zdravlja, filijale Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje i centri za socijalni rad“, podsetio je Pašalić na rezultate izveštaja „Pristupačnost za sve“, koji je Zaštitnik gradjana nedavno objavio.

  Navodeći da se na nepristupačnost, kao najvidljiviju potvrdu neravnopravnog položaja osoba sa invaliditetom, nadovezuju još izraženiji nedostaci i problemi u sistemu servisa podrške osobama sa invaliditetom, Pašlić je kazao da ograničeno finansiranje, nejednaka dostupnost tih servisa, nedostatak koordinacije i loša komunikacija medju kreatorima javnih politika relativizuju značaj i ulogu servisa podrške osobama sa invaliditetom.

  „Osobe sa invaliditetom se u mnogo većem broju nego u prethodnom periodu obraćaju nadležnim organima sa zahtevima za novčana socijalna davanja, što je jasan pokazatelj teškog položaja i egzistencijalne ugroženosti, dok je broj nezaposlenih osoba sa invaliditetom procentualno višestruko veći u odnosu na opštu populaciju stanovništva“, rekao je Pašalić.

  Medjunarodni dan osoba sa invaliditetom ove godine obeležava se pod sloganom „Osnaživanje osoba sa invaliditetom i osiguranje inkluzivnost i jednakosti“.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com