Gradovi

Paskaljević na dodeli nagrada Akademije Limijer

PARIZ – Ugledna filmska Akademija Limijer, čiji su mnogobrojni članovi inostrani dopisnici iz celog sveta, koji žive i rade u Francuskoj, dodelila je sinoć godišnje nagrade na svečanosti u Parizu.

Ovo cenjeno priznanje, pandan američkom Zlatnom globusu, ove godine za najbolji film pripalo je debitantskom ostvarenju „Mustang“ mlade autorke Deniz Gamze Erguven koji je ove godine jedan od favorita u trci za nagradu Američke filmske akademije Oskar.

Ovaj film dobio je i još dve nagrade, za najbolje debitansko delo i nagradu za mlade ženske glumačke talente.

Nagradu za najbolju režiju osvojio je Arno Deplešen za svoj film „Tri uspomene iz moje mladosti“, a kao posebnom gostu na svečanosti u Parizu, srpskom reditelju Goranu Paskaljeviću pripala je čast da tu nagradu preda svom francuskom kolegi.

Paskaljević je tom prilikom u šali rekao da „svi reditelji autorskih filmova zaslužuju nagrade na početku snimanja, pošto u današnjem vremenu opšte krize nisu sigurni da će svoj film uspeti i da završe“.

Nagradu za doprinos francuskoj kinematografiji dobila je slavna glumica Izabel Iper, dok je za najbolju žensku ulogu priznanje osvojila Katarin Fro za rolu u filmu „Margarita“.

Najboljim glumcem proglašen je Vensan Lendon za svoje upečatljivo glumačko ostvarenje u filmu „Zakon tržišta“.

Interesantan je i podatak da filmu Žaka Odijara „Dipan“, prošlogodišnjem dobitniku „Zlatne palme“ na Kanskom filmskom festivalu, nije pripala nijedna nagrada i pored toga što je bio nominovan u više kategorija.

Ove godine nagrade Akademije Limijer dodeljene su 21. put, pod pokroviteljstvom francuskog Ministarstva kulture.

Foto Jean-Luc Drion

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh