Gradovi

Pastor: SVM će samostalno izaći na izbore

SUBOTICA – Savez vojvođanskih Mađara (SVM) spreman je za predstojeće izbore na kojima će nastupiti samostalno, izjavio je danas u Subotici predsednik ove partije Ištvan Pastor.

Pastor je na konferenciji za novinare rekao da samostalni nastup SVM-a na republičkim, pokrajinskim i lokalnim izborima ne isključuje saradnju sa ostalim mađarskim partijama, ali da van tog okvira SVM neće ulaziti ni u kakve predizborne koalicije.

Pastor je precizirao da nakon jučerašnjeg sastanka s predstavnicima Demokratske stranke vojvođanskih Mađara i Stranke mađarskog jedinstva očekuje njihovu podršku listi SVM-a na izborima na republičkom i pokrajinskom nivou, dok će odluku o lokalnim izborima donositi predsedništvo i savet stranke na predlog lokalnih odbora.

„Savez vojvođanskih Mađara spreman je za ove izbore. Imamo rezultate koje možemo da stavimo na sto, imamo program oko kojeg možemo da okupimo biračko telo, imamo poruku koja može da naiđe na prihvat ne samo od strane vojvođanskih Mađara nego i drugih. Mislim da smo u proteklom periodu pokazalo da smo manjinska mađarska, ali regionalna i građanska stranka“, rekao je Pastor.

Povodom najave eventualnog učešća Mađarskog pokreta na predstojećim izborima, lider SVM-a je ocenio da je time pokret izašao iz uloge civilne organizacije i najavio je disciplinske postupke protiv članova stranke koji su i osnivači i članovi ovog pokreta.

„Ono što su uradili u potpunosti se kosi sa svim onim što su prethodno najavljivali i ide u sukob sa svim pravilima koja važe unutar SVM-a čiji su oni članovi“, obrazložio je Pastor.

Taj potez SVM će povući, kako je rekao, zarad sopstvene odbrane.

„Ni u izbornu bitku se ne može ići tako da čovek stalno treba da gleda nazad i da vreba ko će ga od nazad upucati“, kazao je lider SVM-a, ističući da je njegov interes da sačuva stranku na čijem je čelu.

Upitan da li će postupak biti pokrenut i protiv gradonačelnika Subotice Jenea Maglaija, koji je jedan od osnivača Mađarskog pokreta, Pastor je rekao da je Maglai „jedan od nepovrativih aktera čitavog procesa“, ta de se ova situacija „može zahvaliti njemu i njegovoj tvrdoglavosti“.

„Postupak će se sprovesti, odluka će se doneti, ja ne želim to prejudicirati. Ali što se tiče njegove pozicije kao gradonačelnika, ova odluka i stav se ne odnosi na to pitanje“, rekao je Pastor.

Foto Tanjug, J. Pap (arhiva)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh