Novosti online

Патријарх Иринеј: Можда још нема услова за посету папе Србији

Поглавар Српске православне цркве (СПЦ) патријарх Иринеј рекао је да нема ништа против посете папе Србији, али да се можда још нису стекли услови за то.

„Папа је неколико пута наговештавао да жели да посети и Србију… Ја не видим ништа рђаво у тој жељи, али с обзиром да у Србији живи велики број избеглица из Хрватске који још носе трауме и ране прогона и друге последице тог прогона, можда није још дошло време да до папине посете дође”, рекао је патријарх Иринеј у интервјуу за агенцију Бета.

У разговору са дописником агенције Бета Миломиром Никетићем током посете Канади, поглавар СПЦ је оценио да предлог о канонизацији загребачког надбискупа и кардинала Алојзија Степинца није добар јер је његово деловање „неспојиво са називом светитељство”.

Према његовим речима, током Другог светског рата је на територији Независне Државе Хрватске над Србима извршен геноцид, а Степинац није могао да не зна шта се дешава.

„Колико је мени познато, Степинац је дао изјаве које нису нимало биле жеље да се заштити српски народ. Зна се и да је здушно помагао усташки покрет (Анте) Павелића, као Богом послату особу да реши историјско питање хрватског народа”, навео је патријарх Иринеј за агенцију Бета.

Поглавар СПЦ је додао да је „папа прошле године предложио сусрет представника историчара СПЦ и представника историчара Римокатоличке цркве из Хрватске, а на неки начин у присуству папском”.

„Одмах сам рекао да је то добар предлог, јер на крају крајева, треба да седнемо и видимо који је разлог да Хрвати дуго времена показују, да не кажем непријатељство, иако то де факто јесте, према Србима. Треба да видимо који су њихови разлози за тако нешто и да о томе разговарамо на највишем историјском и културном нивоу”, рекао је патријарх Иринеј.

Он је додао да је и тај предлог дошао поводом случаја канонизације Степинца и констатовао да је „историја догађаја у НДХ позната – тада су Срби доживели геноцид”.

„Колико лично – не знамо, али је свакако била присутна Католичка црква, односно њени свештеници чији је врховни старешина Степинац. Он није могао не знати шта се догађа у НДХ”, додао је поглавар СПЦ. (Бета)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh