• Gradovi

  Патријарх Иринеј: О подели КиМ не говоре паметни људи

  Патријарх Српске православне цркве (СПЦ) Иринеј је у порти Храма Свети Димитрије у Косовској Митровици позвао Србе на слогу, јединство и истрајност и да остану на Косову и Метохији, јер је, како је рекао, то српска земља која не може бити туђа. Патријарх је пред великим бројем грађана казао да они морају донети „судбоносну одлуку” да остану где су и да то није одлука појединца, већ српског народа.

  „Нисмо ми упали на ову земљу или је отели од некога, већ нам је ову земљу Бог даровао и зато оно што нам је господ даровао морамо да чувамо и духовно и морално увећамо и такво оставимо у наслеђе онима који долазе после нас”, навео је.

  Он је позвао Србе да буду јединствени и да остану на Косову и Метохији, упркос предлозима о подели или неком компромисном решењу. „То не говоре паметни људи, то не говоре Срби, то говоре они који само носе име српско, а далеко су од свега онога што је српско”, оценио је Иринеј.

  „Ми смо за компромис, али онакав по коме ће КиМ остати у Србији јер српска земља не може бити туђа, већ српска”, додао је. Поглавар СПЦ је рекао и да је „оно што се поклони за сва времена изгубљено”, да се „за све окупације нађе решење” и да је то став Српске православне цркве од којег се неће одустати.

  „На сваки могући начин, допуштеним средствима, борићемо се и убеђивати оне који тако лако и штедро деле и дарују другима оно што није њихово, да промене мишљење”, рекао је Иринеј.

  Он је казао и да се радује јер се уверио да Косово није празно, да у њему има Срба, а да га је посебно обрадовало што се велики број деце рађа. Међу окупљенима испред Храма светог Димитрија били су и представници Српске листе Горан Ракић и Игор Симић.

  Током посете Косову патријарх Иринеј је посетио и ректорат Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, обратио се студентима који су дошли да га дочекају а потом и ручао са њима у студентској мензи, јавља Бета.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com