Gradovi

Patrijarh: Najmanje moguće da se crkva zapalila od sveća

BEOGRAD – Patrijarh srpski Irinej rekao je da je najmanje moguće da se Saborna crkva Svetog Save u Njujorku zapalila od sveća i dodao da će, čim bude završen izveštaj o uzrocima požara, krenuti obnova hrama, prenose danas beogradski mediji.

„Najmanje je moguće da se crkva zapalila od sveća jer bogosluženje bilo završeno, vernici su otišli, a crkva je posle toga zaključana, rekao je patrijarh za „Blic“.

Zdanje na Menhetnu, naglasio je patrijarh srpski, ima veliki duhovni i bogoslužbeni značaj za srpski narod u rasejanju i dodao da će uskoro biti napravljen plan obnove.

„Čim bude završen detaljan izveštaj o uzrocima požara i posledicama, počećemo sanaciju. Nadam se da će crkva vrlo brzo biti obnovljena i spremna da kao i do sada dočekuje Srbe, pravoslavne vernike i sve građane Njujorka kojima su njena vrata uvek bila otvorena“, rekao je patrijarh za Novosti.

Vest o požaru da je izgoreo hram Srpske pravoslavne crkve patrijarh je podneo veoma teško.

„Iskreno sam se rastužio čuvši da je crkva Svetog Save na Menhetnu izgorela do temelja. U njoj sam bio nekoliko puta, a posebno pamtim svoj boravak 2013. godine. Bilo je to posle temeljne rekonstrukcije crkve kada je zablistala u punom sjaju. Ona je bila istinski ponos našeg naroda i naše crkve u Americi“, rekao je Irinej.

Patrijarh podseća da je crkva na Menhetnu najveća crkva u rasejanju, koja je matica za veliki broj naših ljudi koji žive u Njujorku i SAD.

Njen značaj je, kako kaže, veći jer je njena istorija vezana za ime vladike Nikolaja Velimirovića, kralja Petra Drugog, Nikole Tesle i velikog broja uspešnih Srba u SAD.

Podsetimo, Saborna crkva Svetog Save u Njujorku izgorela je do temelja na Vaskrs, a zvaničan uzrok požara još uvek nije utvrđen.

Foto Tanjug/S. Radovanović, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh