Nacionalne Novosti

Pavlović: Migrantska kriza i dalje traje

BEOGRAD – Migrantska kriza i dalje traje i USAID će pomoći Srbiji ukoliko u narednom periodu dođe do većeg priliva miganata, izjavila je danas direktorka Kancelarije za ekonomski i demokratski razvoj USAID u Srbiji Laura Pavlović.

„U Srbiji sam već godinu dana i vidim da ta kriza još traje, ali videli smo zaista humani odnos prema njima u Srbiji i hoćemo to da podržimo“, rekla je Pavlović odgovarajući na pitanje novinara u Miksalištu, gde je podeljen ručak, tradicionalna Falafel jela sa Bliskog istoka povodom obeležavanja Međunarodnog dana humanosti.

Na pitanje kako komentariše najave da bi moglo ponovo da dođe do većeg priliva migranata u Srbiju zbog eventualnog raskida ugovora između Turske i EU, u situaciji kada su zatvorene granice, ona je kazala su Vlada Srbije i Komesarijat za izbeglice već obezbedili veliki deo pomoći tim ljudima i da su se dobro nosili sa krizom u prethodnih godinu dana.

„Veoma smo impresionirani interesovanjem i solidarnošću Vlade Srbije kada je reč o migrantima i prepoznali smo mogućnost da se sa tim nastavi. Zaista smo zainteresovani da pomognemo Srbiji u njenim naporima u daljem odgovoru na krizu, a posebno u pružanju pomoći na lokalnom nivou i učinićemo sve da pomognemo ako kriza bude nastavljena“, navela je Pavlović.

Ona je dodala da, na primer, u Miksalištu pomažu deci, da imaju različite aktivnosti, hranu, zatim distribuciji raznih potrepština i drugo.

„Radićemo sa organizacijama civilnog društva, Vladom i Komesarijatom“, istakla je Pavlović.

Mladić Navid iz Avganistana kaže da je zahvalan za akciju pomoći, ali da oni imaju dosta problema, jer nemaju dovoljno hrane, spavaju u parku, napadaju ih lopovi i drugo.

On je rekao je u Srbiji već oko mesec dana i da planira da ode u Nemačku ako se otvore granice, ali da bi bio spreman da ostane u Srbiji ukoliko bi Evropa obezbedila za to odgovarajuće uslove.

 

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh