Novosti online

Пепељара за 650 евра и метар асфалта за 1.050

Од нашег сталног дописника

Бањалука – Грађани Бањалуке у последњих неколико дана знатижељно застајкују испред једног угоститељског објекта у центру града понукани необичним експонатима изложеним у малим витринама, уз шеталиште. Загледају, одмеравају, па прво уз осмех, а потом уз најчешће питање – „да ли је ово стварно” – коментаришу десетак необичних експоната који на симболичан начин сведоче о мистериозним путевима новца и о томе како се и на шта у БиХ путем јавних набавки сваке године потроши око три милијарде марака, то јест милијарду и по евра.

Око половине тог новца (750 милиона евра) или 75 одсто свих јавних набавки, тврде организатори, сваке се године утроши нетранспарентно. Управо је то, чини се, била и намера организатора изложбе у оквиру кампање под називом „Ми плаћамо цену” (УСАИД-а и пет невладиних организација из БиХ). Они су на практичан начин показали бизарност прецењених „ситница” које власти на свим нивоима у БиХ свакодневно наручују и плаћају новцем грађана Републике Српске и Федерације БиХ, од ког се финансира и рад заједничких институција БиХ.

За набавку гума за службена возила институција БиХ плаћено је више од милион марака за годину, па је на једној витрини изложена аутомобилска гума, као подсетник на педантно сервисирање возила у којима се возе званичници БиХ

Тако су, чини се, дошли на идеју да тоалет папир или пепељару изложе као експонате у витринама уз истакнуту цену која сликовито говори о оном на шта невладин сектор понекад сувопарно упозорава, тврдећи да су директне погодбе или прилагођена правила на јавним конкурсима епицентар корупције.

Сав новац, кажу у организацијама, којим је годинама преплаћивана роба купована од повлашћених фирми – попут, на пример, тоалет папира, који је за потребе институција по ролни плаћан 5,5 конвертибилних марака (2,8 евра) – требало је да буде улаган у болнице, школе, путеве, здравство…

Бањалучка изложба једна је у низу путујућег Музеја јавних набавки, који садржи експонате који нису оригинални, нити идентични оригиналима. Тако на изложеној реплици пепељаре има и објашњење да је приликом опремања зграде Владе РС она плаћена 1.293 марке (650 евра) или канте за отпатке, која је за исте потребе плаћена 1.733 марке (870 евра).

Боца алкохола симболише набавку потрепштина за потребе вртића у оквиру Јавне установе за предшколско образовање из Бањалуке. Ова установа је, објашњено је, директном погодбом набављала потрепштине за вртиће 360 пута скупље него што они заиста коштају, а међу њима и 666 литара алкохола.

Тањир са храном подсећа на цену коју је Влада Унско-санског кантона издвајала за један просечан ручак – 230 марака (125 евра). За набавку гума за службена возила институција БиХ плаћено је више од милион марака за годину, па је на једној витрини изложена аутомобилска гума, као подсетник на педантно сервисирање возила у којима се возе званичници БиХ.

Један од експоната јесте и комад асфалта, који је коштао 2.111 марака (1.050 евра) по квадратном метру, колико је, по рачуници организатора, утрошено на изградњу аутопута Бањалука–Градишка.

Изложба УСАИД-а се углавном бави јавним набавкама у Републици Српској и мањим делом оним у институцијама БиХ, док новијих примера из институција Федерације БиХ нема међу репликама. Ниједна институција, као ни шопинг центар у Бањалуци, нису прихватили да поставе изложбу. „Људи виде шта се дешава, али не знају какав је утицај злоупотреба јавних набавки у стварности. Закон о јавним набавкама може бити бољи, постоје локалне невладине организације које раде на новим амандманима, који ће унапредити тај закон”, рекао је Питер Дафи, директор УСАИД-а за БиХ. Истиче да су изложени примерци корупције у јавним набавкама из оба ентитета, додавши да је Музеј јавних набавки прво покренут у Сарајеву, а потом су експонати изложени и у Тузли, Мостару и Бањалуци.

„Када влада потроши више од 1.200 марака (600 евра) за набавку једне пепељаре, то значи да тај новац не одлази тамо где је неопходан”, каже он.

Пет НВО из БиХ (Удружење грађана Тендер, Акаунт, Фонд за отворено друштво, Транспаренси интернешенел БиХ и Удружење послодаваца) припремило је 18 амандмана који би процес јавних набавки учинили мање подложним корупцији. Представник „Тендера” Игор Вукајловић упозорио је да не постоји политичка воља да се реше случајеви корупције у процесу јавних набавки. Ова изложба направљена је на основу података из ревизорских извештаја.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh