• Kultura

  Песничке ватре златиборске, повеља Љубивоју Ршумовићу

  „Песничке ватре златиборске“ одржава се у четвртак 21. септембра  у 18.30 часова у хотелу „Мона“ на Златибору.

   У оквиру манифестације и ове године  окупиће се врхунски уметници, песници, глумци и певачи и одати пошту великанима  поезије и страдалницима Великог рата Милутину Бојићу и Владиславу Петковићу Дису.

  Златиборско вече  украсиће и стварна велика ватра, којa ће након уметничког програма, бити запаљена на Спомен обелиску Шуматно брдо на Златибору.

  Овогодишњом уметничком манифестацијом на Златибору обележиће се 100- годишњица њиховог одласка у вечност и јединствене епопеје српске војске.

  Непоновљиве стихове „Плаве гробнице“, „Можда спава“ и друге, говориће глумци Ана Симић и Слободан Љубичић,  вечне мелодије „Тамо далеко“, „Креће се лађа Француска“…  певаће музички уметници Марија Марић-Марковић (Мари Мари) и Александар Стаматовић. Наступиће и хор Основне школе „Димитрије Туцовић“ из Чајетине.

  Повеља песничких ватри за целокупно стваралаштво биће уручена Љубивоју Ршумовићу.

  Ово признање до сада су добили академик Љубомир Симовић и Радомир Андрић.

  O Ршумовићевом делу говориће Владимир Андрић, писац, позоришни, филмски и телевизијски редитељ и уредник ТВ програма за децу, иначе аутор документарне ТВ емисије о Ршумовићевој поезији за децу.

   У програму учествују  и песници  из иностранства,гости Удружења књиженика Србије: Louis Berholm i Antoan Simon, (Француска), Boris Brenza i Stefan  Cifra,(Словачка), Иван Џепарски, (Македонија) и Turgut Tanyol, (Турска),који ће стићи са традиционалних  54. Београдских сусрета писаца.

  Ову песничку репрезентацију употпуниће Миљурко Вукадиновић из Београда,  Живојин Ракочевић из Грачанице, Слободан Ристовић, Милосав Радибратовић, Мирјана Ранковић-Луковић и Јеремија Лазаревић, песници са Златибора и Милуника Митровић из Косјерића.

  Сценарио и режију потписују Александар Аврамовић и Јован Марковић, а организатори су Општина Чајетина,  Туристичка организација Златибор,Удружење књижевника Србије  и Продукцијска кућа „Фит“ из Београда.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com