• Gradovi

  Пета књига едиције „Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије и Европе“

   

  Музеј рудничко-таковског краја из Горњег Милановца је, 2011. и 2012. године, организовао два стручна скупа посвећена материјалним и писаним историјским изворима о Обреновићима, сачуваним у музејима, библиотекама и другим збиркама, укључујући и приватне, у Србији.

  Током 2013. године, Музеј почиње да издаје и едицију „Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије“. Прве књиге у едицији су представиле историјско благо сачувано у домаћим збиркама, а касније су обрађени и предмети сачувани у иностранству, па је и наслов проширен одредницом „…и Европе“.

  Музеј рудничко-таковског краја из Горњег Милановца је објавио и пети наставак едиције.

  У најновијој књизи, обрађено је наслеђе Обреновића које се сада налази у двадесет збирки – четрнаест у јавним установама, две у црквеним ризницама и четири у приватним збиркама. Представљено је наслеђе које се сада налази у збиркама у Србији, Црној Гори и Аустрији, као и наслеђе продато почетком двадесетог века у аукцијској кући „Кристи“.

  Са задовољством представљамо читаоцима описани леп пример децентрализације културних збивања. Ко каже да се у култури ништа вредно не може догодити и ван престонице и већих градских центара?

  Како смо сазнали од издавача, већ је делимично припремљена и шеста књига едиције „Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије и Европе“.

  На самом крају, један предлог. Вероватно је нешто од историјске грађе о Обреновићима сачувано и ван Европе, рецимо у Турској и на Блиском истоку. Можда би и тај сегмент заоставштине требало представити публици.

  Горњи Милановац, октобар 2018. године

  Љубомир Костић

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com