Analize I Kolumne

Петер Стано, портпарол Европске уније за спољну политику: „Обе стране су се усагласиле да није потребна даља дискусија, те је европски предлог постао Споразум о путу ка нормализацији односа између Косова и Србије.“

Портпарол за спољну политику ЕУ Петер Стано, изјавио је данас да европски предлог, о коме су у Бриселу у понедељак разговарали председник Србије Александар Вучић и премијер Косова Аљбин Курти, није текст који треба да буде потписан.

Стано је, одговарајући на новинарско питање о томе да ли је европски предлог коначан или има могућности за његову измену, нагласио да је из самог текста предлога јасно да се никад није радило о потписивању овог документа.

„Ми нећемо коментарисати сваку интерпретацију и опаску из региона по питању тога шта је договорено. Веома смо јасни – никад се није ни радило о потпису, и унапред смо говорили да је циљ састанка дискутовање о европском предлогу. Обе стране су се усагласиле да није потребна даља дискусија, те је европски предлог постао Споразум о путу ка нормализацији односа између Косова и Србије. Оно што је такође усаглашено је да ће се наставити са радом, односно са дискусијом о имплементацији и конкретним корацима на путу ка нормализацији односа“, рекао је Стано.

Он је одбио да коментарише изјаве лидера које дају у региону, али је нагласио да је изјава високог представника Жозепа Бореља, коју је дао после састанка на Вучићем и Куртијем, била усаглашена са обе стране пре него што је била јавно представљена.

Извор: Нова српска политичка мисао, http://www.nspm.rs/hronika/peter-stano-nikad-se-nije-ni-radilo-o-potpisu.-obe-strane-su-se-usaglasile-da-nije-potrebna-dalja-diskusija-te-je-evropski-predlog-postao-sporazum-o-putu-ka-normalizaciji-odnosa-izmedju-kosova-i-srbije.html

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh