• Gradovi

  Peti, poslednji krug konsultacija, Pusić veruje u nove obrte

  ZAGREB – Pre poslednjeg, petog kruga konsultacija kod predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, nakon kojega se očekuje da će biti poznat mandatar 13. po redu hrvatske vlade, potpredsednica aktuelne vlade i ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić veruje u nove obrte i poručuje da ništa nije gotovo dok ne bude gotovo.

  Domoljubna koalicija i Most potpisima 78 izabranih zastupnika juče su predsednici dokazali da imaju podršku saborske većine, a sinoć su kasno uveče održali sastanak u prostorijama Mosta nakon kojeg su poručili da ne gube vreme i da će kandidat za mandatara biti jaka i stručna figura.

  Lider nezavisne liste Most Božo Petrov je rekao da razgovaraju o predlozima za mandatara i s Mostove i HDZ-ove strane, a Karamarko je poručio da je reč o zanimljivim kandidatima.

  „Sve će se znati na konsultacijama kod predsednice, a u svakom slučaju mandatar će biti jaka i stručna figura, poručio je Karamarko.

  Čelnik Mosta Božo Petrov istakao je juče, nakon konsultacija kod predsednice Grabar Kitarović, da je cilj Mosta od samog početka bio stručna, reformska vlada s nestranačkim mandatarom. Sam Petrov danas nakon sednice Nacionalnog veća Mosta nije želeo da daje izjave.

  Na pitanje novinara odgovarala je zastupnica Mosta Ines Strenja-Linić, koja je poručila:

  „Razgovori idu dobro. Večeras ćete saznati ime novog mandatara“, rekla je Strenja-Linić, koja je ponovila da Most i Domoljubna koalicija nisu u koaliciji, već je reč o saradnji.

  Ona je odbila da otkrije imena ljudi iz Mosta koji su bili vrbovani od predstavnika koalicije Hrvatska raste Zorana Milanovića tijekom propalih pregovora te dvije strane.

  Grabar-Kitarović je u utorak naveče, nakon četvrtog kruga konsultacija, poručila da je peti krug i poslednji te da se nakon njega mora znati ime mandatara ili u će u protivnom ona imenovati privremenu nestranačku vladu i doneti odluku o raspisivanju prevremenih parlamentarnih izbora.

  Da imaju podršku saborske većine hrvatskoj predsednici su dokazali prvi čovek Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko te čelnik Mosta Božo Petrov – pokazali su 78 potpisa – 63 Domoljubne koalicije i 15 Mosta.

  Prethodno je Most odustao od pregovora s koalicijom Hrvatska raste zbog, kako su izvestili, vrbovanja koji su iz te koalicije vršeni na pojedine izabrane zastupnike Mosta u trenucima kada su te dve strane već pregovarale o sastavljanju saborske većine i vlade. Jutros je ispred sedišta Mosta osvanulo 15 upaljenih crvenih lampiona.

  S druge strane Pusićeva je jutros gostujući na regionalnoj N1TV ponovo komentarisala najdramatičniji dan hrvatskoj političkoj istoriji i naglasila a se to sve skupa pretvorilo u farsu.

  Predsednica HNS-a opisala je i šta se tačno sve događalo juče pre podne, a potom dodala:

  “ Prvo, staro pravilo kaže da nije gotovo dok nije gotovo. S obzirom na dosadašnje iskustvo, apsolutno postoji mogućnost da se sve preokrene“.

  Foto Tanjug/T.Valič, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com