Gradovi

Peticija umetnika protiv ukidanja nacionalnih penzija

BEOGRAD – Grupa umetnika i stručnjaka u kulturi pokrenula je onlajn peticiju protiv ukidanja nacionalnih priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, koje je predvideno Predlogom izmena i dopuna Zakona o kulturi.

Peticiju je potpisalo 47 osoba među kojima su Mrđan Bajić, Jerko Denegri, Irina Subotić, Dušan Otašević, Danica Jovović Prodanović, Slobodanka Stupar, Šemsa Gavrankapetanović, Miško Šuvakovic, Branislav Dimitrijević, Zoran Erić, Uroš Đuric, Dragoslav Krnajski i drugi.

Multimedijalna umetnica Slobodanka Stupar rekla je Tanjugu da su peticiju uputili Nacionalnom savetu za kulturu kao podršku njihovom predlogu da u Zakonu o kulturi ostane član 14. koji predviđa dodelu nacionalnih priznanja kao i da se „revidiraju i podignu kriterijumi, upravo da bi se visoka umetnost i kultura razdvojile od kulturnih industrija i pogotovo estrade“.

Stupar je upozorila da se u Predlogu izmena i dopuna Zakona o kulturi ukidaju popularno nazvane „nacionalne penzije“, iako je aktuelni ministar kulture i informisanja u svojim prvim izjavama najavio samo „privremenu suspenziju“.

Ona je podsetila da je ministar Ivan Tasovac u decembru 2013. izjavio da „dok se ne učvrste mehanizmi i profesionalni kriterijumi, neće dodeljivati nove nacionalne penzije“, što se, naglašava Stupar, tumačilo kao privremena mera, a ne ukidanje.

„Zakon je spreman za glasanje u Skupštini bez člana 14. što znači da se nacionalna priznanja ukidaju i smatrali smo da treba da reagujemo kao umetnici, podržimo stav Nacionalnog saveta i damo svoj glas protiv te vrste devalvacije u kulturi“, objasnila je Stupar.

Ona je istakla da su nacionalna priznanja za vrhunski doprinos kulturi važan koncept koji ne treba da se ukine.

„Sportisti dobijaju slična priznanja i veća u materijalnom smislu, pa niko nije to doveo u pitanje, a kultura je podjednako važna za jednu zemlju, kao i sport“, kazala je Stupar.

Istoričarka umetnosti Irina Subotić podsetila je da su nacionalna priznanja namenjena najuspešnijim, vrhunskim umetnicima, naglasivši da to što su devalvirana neprofesionalnim odnosom, što su ga dobijali i „neki takozvani umetnici zbog veza sa vlašću“, ne znači da ta priznanja treba ukinuti.

„Znam da ta priznanja znače uglednim ljudima koji imaju malu penziju“, dodala je Subotić.

Potpisnici peticije ističu da je nacionalno priznanje u vidu doživotnog mesečnog novčanog primanja umetniku, odnosno stručnjaku u kulturi za vrhunski doprinos kulturi Republike Srbije, jedna u nizu mera kulturne politike kojom se uspostavlja sistem vrednovanja u kulturi i time vraća smisao bavljenja stvaralaštvom u ovoj zemlji.

„Razvoj kulture je nužno povezan sa uspostavljanjem sistema vrednovanja u kulturi. Samo ukoliko jedno drušvo ima uređen sistem vrednovanja sa uspostavljenim najvišim kriterijumima, može da očekuje značajne pomake u ovoj oblasti“, smatraju inicijatori peticije.

Oni ističu da bi stav Nacionalnog saveta za kulturu, koji „sveobuhvatno reprezentuje stručnu javnost morao biti najozbiljnije razmotren i podržan u Ministarstvu kulture i u Parlamentu“.

Nacionalni savet za kulturu se u više navrata zauzeo protiv gašenja priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, smatrajuci da kriterijume za njihovu dodelu treba revidirati i dosledno ih sprovoditi.

Ministar Tasovac je svojevremeno izjavio da su se „nacionalne penzije“ u praksi pokazale kao loše, da su se izgubili kriterijumi za njihovo dodeljivanje čime su se pretvorile u svoju suprotnost.

„Mnogim zloupotrebama izbrisale su se granice izmedu kulture i estrade, a cela stvar se pretvorila u sveopšti cirkus. Mnogi stručnjaci u oblasti kulture misle na identičan način“, rekao je ranije Tasovac.

Foto Tanjug/Iva, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh