Gradovi

Petrič za brže približavanje Srbije EU

BEČ – Austrijski diplomata Volfgang Petrič smatra da pouka izbegličke krize treba biti pojačana posvećenost EU stabilizaciji zapadnog Balkana, u čemu je ključno „ubrzano približavanje Srbije“ Uniji.

„Ključno u tome je ubrzano približavanje Srbije EU“, naglasio je on.

„Samo Beograd može da umirujuće deluje na bosanske Srbe koji teže ka nezavisnosti, a pored toga potreban je ‘istorijski kompromis’ Beograda i Prištine u rešavanju kosovskog pitanja“, smatra Petrič.

On je ocenio da je Srbija aktuelno „uspešna priča“, sa dobrim izgledima da prevaziđe svoje nacionalističko nasleđe.

Samo na taj način je moguće prevazići duboke razdore u regionu, smatra iskusni diplomata, koji je bio austrijski ambasador u Beogradu, izaslanik EU za Kosovo i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Prema njegovim rečima, glavni problem je što države nastale raspadom bivše Jugoslavije imaju sporne granice, i da se to ne može menjati, jer bi to samo proizvelo nove manjine i vodilo ka „atomizaciji Balkana“.

„Rešenje je da se ostave istorijske granice i razgrade procesom evropske integracije“, kazao je Petrič agenciji APA.

On je kritikovao da baš to ne razumeju u Briselu, dodajući da je neophodan novi sveobuhvatni koncept za region.

Pored pohvala na račun Srbije, Petrič ukazuje da je „manje ružičasto“ stanje u drugim državama regiona.

Za Kosovo je kazao da ima „slabosti mlade države“, a za Crnu Goru da zbog političke elite obeležene korupcijom može biti međunarodno nazivana mafijaškom državom.

Kao posebno opasno stanje opisao je situaciju u Makedoniji, gde je EU sama sebi nanela štetu, pošto je zbog Grčke godinama blokirano približavanje te zemlje Uniji, što je dovelo do nagomilavanja problema, koji su se mogli lako rešavati.

Kada je reč o BiH, Petrič je kritikovao što nakon dve decenije od kraja rata još uvek stoji pod međunarodnim starateljstvom.

On je ukazao da je za Austriju bilo predugo i 10-godišnje doba okupacije.

„Vreme je da Bosanci isprave sopstvene greške“, rekao je Petrič tražeći okončanje mandata visokog predstavnika.

On je ukazao da je funkcija visokog predstavnika problematična i zbog činjenica da u upravnom telu sedi i Rusija koja negativno utiče na evropeizaciju Bosne.

Prema njegovim rečima treba ozbiljno shvatiti i opasnost da bi Bosna mogla postati kolevka za islamske teroriste.

Aktuelna izbeglička kriza, kako ističe, mogla bi pogoršati socijalno stanje u Bosni i drugim državama regiona, jer zemlje poput Nemačke i Austrije ne primaju više radnu migraciju.

Izbeglička kriza, ukazuje Petrič, pokazala je da veoma brzo mogu ponovo izbiti stari konflikti.

Istovremeno je uveren da se može isključiti opasnost od oružanih konflikata, ali dodaje da talas izbeglica može voditi ka dodatnoj destabilizaciji regiona.

Petrič bi želeo da zemlje zapadnog Balkana zajedno sa članicama EU – Nemačkom, Austrijom, Slovenijom i Hrvatskom – formiraju „koaliciju spremnih“ kako bi zajednički radili na problemu izbeglica.

Foto Tanjug, S. Radovanović, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh