Gradovi

Petrović: Plan reformi dobar, problemi s preduzećima

Petrović: Plan reformi dobar, problemi s preduzećima

KOPAONIK – Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je danas da to telo smatra da su vladine reforme dobar put, ali i upozorio da, ukoliko bi se od toga odustalo, dobili bi smo kratak predah, nakon kojeg bi se brzo vratili na iste probleme – još siromašniji.

Petrović je na plenarnoj sednici Kopaonik biznis foruma ukazao je da je najviše urađeno kada je reč o fiskalnoj konsolidaciji, ali su najveći problemi restrukturiranje javnih preduzeća i okončanje procesa privatizacije.

Od celog reformskog puta se, kako je rekao Petrović, prešla polovina, a značajan doprinos je smanjenje deficita, jer je smanjeno u prvoj godini 60 odsto od trogodišnjeg plana.

Veliki izazovi su preduzeća, rekao je on i naveo da bi, ukoliko se odustane od reformi, iako su restrukturanje i privatizacija socijalno i politički teški problemima, ono što čeka novu vladu biće problemi.

U osnovni probleme on nabraja reformu EPS-a koji je, kako je kazao, ogroman problem.

To preduzeće ima dug od milijardu evra i to nije samo stari dug, dodaje Petrović.

Predsednik Fiskalnog saveta je naveo da je ove godine planirano smanjivanje broja zaposlenih za 1.000 ljudi u EPS-u, što se još nije desilo, ali problem je veći od toga.

On je komentarisao reakciju tog javnog preduzeća koje je negiralo navode Saveta da je EPS povećao plate.

Petrović je objasnio da je postojala obaveza o umanjenju plata za 10 odsto u prosveti, zdravstvu, i ti sektoru su fond plata smanjili za devet odsto, na lokalu su smanjene za sedam odsto, a u EPS-u je umesto devet odsto smanjeno za 1-2 odsto.

Petrović je ukazao i na to da je rešavanje preduzeća u restrukturiranju nedopustivo sporo, te ocenjujemo da je trećina problema rešena samo ako se gleda po broju firmi, dok, ukoliko se posmatra broj zaposlenih, rešena je tek jedna trećina.

„Nama se takođe čini da nisu problemi samo RTB Bor i Resavica, već i Simpo, Lasta, Azotara, Galenika…“, naveo je on.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh