Novosti online

ПИК: Иницијатива СДА погрешан корак, Русија тражила јачу осуду

САРАЈЕВО – Управни одбор Савета за спровођење мира (ПИК) данас је у Сарајеву, на седници посвећеној најављеној иницијативи СДА за покретање питања уставности назива Република Српска, закључио да је то погрешан корак највеће бошњачке странке у БиХ.

Чланице ПИК-а, међутим, нису прихватиле квалификацију руског амбасадора Петера Иванчова, на чији захтев је и одржана ванредна седница, да је иницијатива СДА озбиљна грешка која изазива нестабилност и представља кршење Дејтонског споразума и Устава БиХ, преноси РТРС.

Руски предлог коминикеа нису прихватили амбасадори, првенствено САД и Турске, док се амбасадор Иванчов није сагласио са, како је рекао, превише уопштеном заједничком изјавом, према којој су „сви криви и нико није крив”, и да такав текст није фокусиран на проблем због којег је седница сазвана, због чега није подржао ту изјаву.

Руски амбасадор је рекао да неће ништа лоше да говори о СДА, јер се са уважавањем односи према свим странкама и политичким лидерима у БиХ и додао да је најбитније да се формира власт, јер је проблем на нивоу Федерације БиХ и Савета министара БиХ.

„Ви имате проблем са формирањем Владе Федерације БиХ и Савета министара БиХ. Мислим да ти проблеми треба да се решавају кроз дијалог и консензус који је и темељ Дејтонског мировног споразума”, рекао је Иванчов и закључио да је потребно да се прво решавају најважнији проблеми, а онда да се решавају остале ствари, јавља РТРС, преноси Танјуг.

Додик: Потпуни фијаско ПИК-а

БРИСЕЛ – Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик оценио је да Управни одбор Савета за спровођење мира (ПИК) није имао снаге да данас каже да је најављена иницијатива СДА пред Уставним судом БиХ за оспоравање назива Република Српска антидејтонска, већ је покушао да у исти ранг стави све актере у БиХ, што се на овом питању не може учинити.

„Ово је потпуни фијаско и самог ПИК-а, имајући у виду чињеницу да су Руси затражили заседање о једној теми, а да се арогантном већином других дошло до постављања на дневни ред и неких других питања која нису била у самој иницијативи. То је било некоректно”, истакао је Додик у изјави за Срну из Брисела.

Милорад Додик (фото Танјуг)

Он каже да се, у сваком случају, видело да они у ПИК-у покушавају да релативизују то питање.

„Реч је о класичном антидејтонском приступу СДА али, наравно, ПИК није имао снагу да каже да је то тако. Нисам ни очекивао ништа више”, навео је Додик.

Раније данас, у заједничкој изјави коју није подржала Руска Федерација, амбасадори Управног одбора ПИК-а позвали су све стране у БиХ да се уздрже од потеза и реторике који позивају на поделе, те да се конструктивно укључе у формирање власти на свим нивоима, да би земља кренула напред, преноси Танјуг.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh