Gradovi

PIK: U Skupštini APV devet lista, SNS-u 63 mandata

Pokrajinska izborna komisija (PIK) danas je donela odluku o dodeli madnata poslanicima Skupštine AP Vojvodine na osnou rezultata ostvarenih na izborima 24. aprila, prema kojoj predstavnike u pokrajinskom parlamentu ima devet izbornih lista, od kojih najviše – 63 mandata ima lista „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“, izjavio je predsednik PIK-a Darko Rudić.

NOVI SAD – Pokrajinska izborna komisija (PIK) danas je donela odluku o dodeli madnata poslanicima Skupštine AP Vojvodine na osnou rezultata ostvarenih na izborima 24. aprila, prema kojoj predstavnike u pokrajinskom parlamentu ima devet izbornih lista, od kojih najviše – 63 mandata ima lista „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“, izjavio je predsednik PIK-a Darko Rudić.

Rudić je na konferenciji za novinare pročitao konačne rezultate izbora koje je utvrdio PIK, a po kojima je koalicija okupljena oko SNS-a osvojila 44,48 odsto glasova ili pomenutih 63 od ukupno 120 mandata, koliko broji pokrajinski parlament.

Koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije osvojila je 8,86 odsto glasova i 12 mandata, po 10 poslanika u budućem pokrajinskom parlamentu imaće Srpska radikalna stranka, koja je osvojila 7,66 odsto glasova i koalicija na čijem čelu je Demokratska stranka sa 7,24 odsto osvojenih glasova.

Devet mandata u Skupštini AP Vojvodine imaće Liga socijaldemokrata Vojvodine, koja je osvojila 6,43 odsto glasova, a lista „Dosta je bilo“ ima sedam mandata i za nju je glasalo 5,54 odsto izašlih birača.

Savez vojvodanskih Mađara, na osnovu 4,88 odsto osvojenih glasova na pokrajinskim izborima, imaće šest madata u pokrajinskoj skupštini, a dva mandata će imati lista „Mađarski pokret za autonomiju“ koja je osvojila 1,71 odsto glasova, dok je jedan mandat pripao Zelenoj stranci, za koju je glasalo 1,14 odsto biraca.

Ostale liste koje su učestvovale na pokrajinskim izborima, kako je Rudić istakao, nisu osvojile dovoljan broj glasova da bi prešle cenzus.

„Od 1.729.376 birrača u Vojvodini na birališta je izašlo 963.208 ili 55,70 odsto glasača, a u Skupštinu AP Vojvodine je ušlo devet izbornih lista, dok je šest lista ostalo ispod cenzusa“, rekao je Rudić.

Član PIK-a Jelena Zlojutro je rekla da nije bilo prigovora na izborni proces u Vojvodini i da nikakvih nesuglasica nije bilo unutar Pokrajinske izborne komisije.

„Sistem brojanja glasova na biračkim mestima je bio takav da su prvo brojani listići za republičke, pa za lokalne izbore, a tek na kraju su brojani listići za pokrajinske izbore, što je razlog zbog čega su rezultati pokrajinskih izbora stizali kasnije od ostalih“, rekla je Zlojutro.

Preview

JELENA ZLOJUTRO, DARKO RUDIC, MILORAD GASIC

Slide

DARKO RUDIC

Slide

JELENA ZLOJUTRO, DARKO RUDIC

Slide

JELENA ZLOJUTRO, DARKO RUDIC, MILORAD GASIC

Slide

JELENA ZLOJUTRO

Slide

MILORAD GASIC

Slide

JELENA ZLOJUTRO, DARKO RUDIC, MILORAD GASIC

Slide

JELENA ZLOJUTRO, DARKO RUDIC, MILORAD GASIC

Slide

JELENA ZLOJUTRO, DARKO RUDIC, MILORAD GASIC

JELENA ZLOJUTRO, DARKO RUDIC, MILORAD GASIC

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh