Gradovi

PIK zvanično: SNS u Vojvodini više od polovine mandata

NOVI SAD – Pokrajinska izborna komisija (PIK) utvrdila je danas konačne rezultate izbora za poslanike u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine po kojima je izborna lista „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ osvojila 44,48 odsto glasova ili 63 od 120 mandata.

Koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije osvojila je 8,86 odsto glasova i 12 mandata, prema konačnim podacima sa pokrajinskih izbora održanih 24. aprila koje je PIK utvrdio na današnjoj sednici, a koji su objavljeni na zvaničnom sajtu te komisije.

Po deset poslanika u budućem pokrajinskom parlamentu imaće Srpska radikalna stranka (SRS) koja je osvojila 7,66 odsto glasova i koalicija na čijem čelu je Demokratska stranka (DS) sa 7,24 odsto osvojenih glasova.

Devet mandata u Skupštini AP Vojvodine imaće Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) koja je osvojila 6,43 odsto glasova, a lista „Dosta je bilo“ ima sedam mandata i za nju je glasalo 5,54 odsto izašlih birača.

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na osnovu 4,88 odsto osvojenih glasova na pokrajinskim izborima imaće šest madata u pokrajinskoj skupštini, a dva mandata će imati lista „Mađarski pokret za autonomiju“ koja je osvojila 1,71 odsto glasova, dok je jedan mandat pripao Zelenoj stranci za koju je glasalo 1,14 odsto birača.

Ostale liste koje su učestvovale na pokrajinskim izborima nisu osvojile dovoljan broj glasova da bi prešle cenzus.

Foto Tanjug/ J.Pap, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh