Novosti online

Пикасове графике магнет за посетиоце

Ужице – Изложба графика славног Пабла Пикаса у Народном музеју у Ужицу, отворена 11. децембра уз првобитну замисао да траје до 25. јануара, најпре је због великог интересовања продужена до 5. фебруара, а сада ево и до 16. овог месеца. Већ је око 4.000 посетилаца из Ужица и других градова видело ту вредну поставку, што је посета за понос једном регионалном музеју.

Изложба, подсећамо, садржи 46 Пикасових графичких дела насталих у периоду од 1932. до 1969. године. Тридесетак ових радова први пут је изложено у Србији. У жижи збирке су комплети оригиналних графика, сврстаних у три мапе: „Дупла флаута”, „Фауна и флора са Антиба” и „Пикасови цртежи Пол Елијар”, које представљају данас ретко виђене и доступне радове. У њима се, пише у каталогу изложбе, Пикасо потврђује као генијални виртуоз линије, уреза црте, потеза кистом…

Те Пикасове графике су из колекције Лазара Вујића и Живе Шкодлар Вујић из престижне љубљанске галерије „Висконти фајн арт”. У ужички Народни музеј стигле су заслугом продуцента изложбе Михаила Несторовића, а уз покровитељство града Ужица и подршку фирми спонзора. Ужичку изложбу Пикасових дела приредио је овдашњи академски сликар Александар Димитријевић.

По речима Катарине Доганџић Мићуновић, која је кустос ликовних програма у ужичком музеју, ниједна изложба током протекле деценије у овој установи није изазвала оволико интересовање публике.

– У музеј су због Пикасових дела дошли и они који врло ретко прате друге наше садржаје. Организовано су долазили ужички основци и средњошколци, уз ова врхунска остварења знања су проширивали ученици овдашње Уметничке школе, а било је посетилаца и из других градова западне Србије, те из Црне Горе и Републике Српске. За један регионални музеј ретке су прилике да изложбене сале буду готово сваког дана овако посећене – каже Катарина.

А да је значај ове поставке изузетан оцењује и Обрад Јовановић, доајен уметности у Ужицу и ликовни педагог.

– Пикасове графике у граду је фина награда Ужичанима за њихову посвећеност сликарству. Ужичка публика воли сликарство, радо прати изложбе, уметници су у Ужицу цењени. Овакво интересовање за Пикасова дела то потврђује – рекао нам је Јовановић.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh