Gradovi

Sajam peglane kobasice u Pirotu: Najbolja peglana kobasica Aleksandra Džunića iz ekipe ’Kada padne prvi sneg’

U prelepom Pirotu na Nisavi uz ogroman broj gostiju pre svega iz Bugarske ovog vikenda odrzava se Sajam peglane kobasice.

Osim gostoljubivih Pirocanaca goste je docekalo neobicajeno lepo vreme za kraj januara podno Stare planine.

Aleksandar Džunić iz ekipe „Kada padne prvi sneg“, pobednik je Osmog sajma pirotske peglane kobasice, a pobedio je i prošle godine.

Drugo mesto pripalo je Milanu Saviću iz ekipe „M/M“, a treće Nenadu Zlatkoviću iz ekipe „Kozorog“.

Diplomu za najbolje uredjen štand dobila je „Ekipa Marković“.

Nagradjeni su i najstariji i najmladji učesnik Sajma na kojem je učestvovalo 40 proizvodjača peglane kobasice.

Svoje proizvode predstavilo je i tridesetak vinarija i oko trideset mlekara i proizvodjača sira i kačkavalja, a bilo je i proizvoda domaće radinosti i suvenira.

„Prošle godine smo bili prvi sada smo opet pobednici.To potvrdjuje kvalitet naše peglane kobasice. Srećan sam zbog toga“, rekao je pobednik Džunić.

Ta gastronomsko-turistička manifestacija koaj se danas i sutra održava u Sportskoj hali „Kej“ u Pirotu izazvala je veliko interesovanje posetilaca iz zemlje i inostranstva: procenjuje se da ih je danas nekoliko hiljada, najviše iz susedne Bugarske.

Manifestaciju su otvorili gradonačelnik Pirota Vladan Vasić , prošlogodišnji promoter glumac Marko Gvero i ovogodišnji promoter glumac Boris Milivojević.

„Nadam se da ćemo zadržati kvalitet jer je peglana kobasica odavno prevazišla naše okvire i ona je brend regionalnog karaktera. Krajem aprila će biti završen elaborat o zaštiti geografskog porekla i nadam se da će to biti završeno u ovoj godini“, rekao je gradonačelnik Vasić.

Po rečima predsednika Udruženja proizvodjača pirotske peglane kobasice Marjana Savića koji je i proizvodjač tog jedinstvenog delikatesa, ceo grad je danas u znaku tog specijaliteta.

„Radimo na tome da se ovaj naš brend zaštiti. Na tome se radi veoma ozbiljno. Svi uzorci su pred Sajam prošli kompletne analize jer smo učinili veliki napredak na poboljšanju kvaliteta i bezbednosti proizvoda“, rekao je Savić.

Peglana kobasica se pravi tokom zime od najkvalitetnijeg kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa s dosta belog luka i paprike, ali bez ikakvih aditiva, konzervansa i dodatnih masnoća i bez termičke obrade.

Kobasice se suše na promaji na tavanu i svaki dan peglaju flašom kako bi se iz njih istisnuo vazduh i sprečilo kvarenje mesa, zbog čega su i dobile naziv peglane.

Sajam organizuju Turistička organizacija Pirota i Udruženje proizvodjača pirotske peglane kobasice, pod pokroviteljstvom Grada Pirota. Generalni sponzor je Jelen pivo a prijatelji Sajma su Tigar Tajers i Dunav osiguranje. Goste ja zabavljala muzička grupa Kal.

Beta/Novosti dana

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh