Gradovi

Piščević: Zajedno možemo da uradimo korisne stvari za Srbiju

Piščević: Zajedno možemo da uradimo korisne stvari za Srbiju

BEOGRAD – Za potpredsednicu prestižnog Ist Vest Instituta (EWI) zaduženu za globalne komunikacije nedavno je imenovana Maja Piščević, koja uoči odlaska u Njujork poručuje da će sa te pozicije nastojati da doprinese jačanju liderske pozicije Srbije u regionu.

„Učiniću sve što je do mene da skrenem pažnju na Srbiju u pozitivnom smislu, u smislu liderskog potencijala naše zemlje da uspostavi onu vrstu stabilnosti i progresa, koji nam je od ključne važnosti u ovom trenutku“, rekla je ona u intervjuu Tanjugu.

Osnovan 1980. godine sa sedištem u Njujorku i kancelarijama u Vashingtonu, Briselu i Moskvi, EWI je međunarodna neprofitna institucija sa širokim poljem delovanja, a radi na anticipaciji i prevenciji konflikata širom sveta, uspostavljanju poverenja i dijaloga među liderima sukobljenih strana, koji često nemaju drugi način i platformu da stupe u komunikaciju i da zajedno nađu odrzivo rešenje za probleme koje imaju.

Piščević ističe da će u narednom periodu nastojati da fokus angažovanja EWI usmeri ka ovom regionu da „bismo dali podršku dobrim naporima za jačanje regionalne bezbednosti“.

„Imala sam priliku da razgovaram o svojoj novoj poziciji i sa premijerom Aleksandrom Vučićem, jer mislim da zaista postoji značajan prostor za podršku Srbiji i njegovim ličnim naporima, ali i naporima naše zemlje na unapređenju regionalne bezbednosti, te njegovim naporima na pozicioniranju Srbije kao lidera u regionu“, kaže ona.

Neki od najuglednijih članova borda EWI su bivši finski predsednik i nobelovac Marti Ahtisari, kao i Volfgang Išinger, predsedavajući Minhenske bezbednosne konferencije, na kojoj je prošle godine premijer Aleksandar Vučić imao prilike da se sretne sa brojnim državnicima, uključujući potpredsednika SAD, Džozefa Bajdena. .

„Te veze su jako važne i otvaraju potencijal za podršku Ist Vest Instutita u narednom periodu naporima Srbije i premijera Vučića lično ka uspostavljanju održive regionalne stabilnosti i ekonomskog prosperiteta“, rekla je ona.

Prema njenom mišljenju, značajno je i to što je predsednik Instituta Kameron Manter, nekadašnji ambasador SAD u Beogradu, koji slovi za dobrog poznavaoca našeg regiona, ali i istorije ovih prostora.

„Svi zajedno možemo da uradimo neke korisne stvari. Ne mora to da bude direktno vidljivo odmah, ali mislim da na duže staze može da pomogne Srbiji i ja ću svakako raditi na tome“, naglašava Piščević.

Kao jedina Srpkinja trenutno zaposlena na Institutu, Piščević kaže da je ponosna što posle Sonje Liht, predsednice Beogradskog fonda za političku izuzetnost koja je 2000-2008. bila dva puta u bordu EWI, može da nastavi sa pokušajima doprinosa jačanju regionalne stabilnosti i prepoznavanja Sbije kao jednog od kljucnih igraca.

„Mislim da svako od nas ko odlazi na neku od ovakvih funkcija u svetu ima veliku odgovornost da bude ambasador svoje zemlje i da pokuša da pomogne na sve načine u prevazilaženju teškoća sa kojima se suočavamo, kako na ekonomskom planu, tako i na izgradnji institucija i jačanju regionalne stabilnosti“, ističe ona.

Govoreći o ekonomskoj poziciji Srbije, Piščević kaže da je politička stabilnost jedno od prvih pitanja svakog investitora, napominjući da je ta vrsta stabilnosti u prethodnom periodu obezbeđena, te da je puno urađeno na unapređenju poslovnog okruženja.

Ali, Srbija je mala zemlja i svaki veći američki investitor kada gleda našu zemlju zapravo gleda i čitavo okruženje, objašnjava ona i ukazuje da je jačanje ekonomskih veza u regionu jedan od ključnih preduslova za privlačenje stranih investitora u ovaj deo sveta.

Danas se, smatra ona, ekonomska i politička pitanja ne mogu gledati odvojeno, jer su blisko povezana i utiču jedna na drugu, te tako određuju poziciju drugih zemalja, ali i investitora prema nama.

U tom kontekstu, najavu uspostavljanja aviosaobraćaja između SAD i Srbije, doskorašnja izvršna dirketorka Američke privredne komore (AmĆam) u Beogradu ocenjuje kao veoma pozitivnu.

„To je jako dobra poruka za Srbiju i za potencijalne investitore iz Amerike, kada vide da se ovakvi potezi rešavaju, da su odobreni na najvišem nivou i to će svakako omogućiti bolju komunikaciju“, navodi ona.

Na pitanje da li predstojeći izbori mogu da uspore reforme u Srbiji, Piščević izražava nadu da zastoj koji je, kako kaže, neminovan u nekom momentu od raspisivanja izbora do uspostavljanja institucija, neće poremetiti one „dobre trendove koji su sada u toku“.

„Neki od najvažnijih segmenata regulative su usvojeni, ali sada je od ogromne važnosti da se njihova implementacija sprovodi dosledno i da investitori zaista steknu čvrst utisak u odlučnost Vlade Srbije da dosledno sprovede reforme, uspostavi vladavinu prava i stvori uslove za profitabilno poslovanje koje ce omoguciti zapošljavaje što više građana Srbije“, objašnjava ona.

Inače, Institut je svojevremeno bio aktivan na rušenju Gvozdene zavese i uspostavljanju prvih kontakata između SAD i ŠSR, ali, imao je značajnu ulogu i na našim prostorima, posebno 1999. godine kada je jedan od prvih skupova tadašnje opozicije iz Srbije organizovan prvo u Bratislavi, a potom i u Budimpešti.

To je, kako Piščević kaže, blila prilika za naše lidere da se prvi put sretnu na neutralnom terenu i zajedno pokušaju da izgrade viziju za buduću Srbiju i Crnu Goru, kao i da se vide sa kolegama iz Južne i Jugositočne Evrope koji su prošli slične procese.

EWI je specifičan po tome što prepoznaje potencijalne konflikte u trenutku kad još nisu „golim okom i svima vidljivi“, a značajnu ulogu ima i u oblasti sajber bezbednosti gde radi na povezivanju javnog i privatnog partnerstva na globalnom nivou.

Foto Tanjug, M. Jelisijević, arhiva

Preview

MAJA PISCEVIC

Slide

MAJA PISCEVIC

Slide

MAJA PISCEVIC

Slide

MAJA PISCEVIC

Slide

MAJA PISCEVIC

Slide

MAJA PISCEVIC

Slide

MAJA PISCEVIC

Slide

MAJA PISCEVIC

Slide

MAJA PISCEVIC

Slide

MAJA PISCEVIC

Slide

MAJA PISCEVIC

MAJA PISCEVIC

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh