Gradovi

Pitanje karaktera dominiralo kampanjom u SAD

VAŠINGTON – Mnogi birači u SAD će glasati na predsedničkim izborima na osnovu toga šta misle o ličnim karakteristikama dvoje glavnih kandidata – demokrate Hilari Klinton i republikanaca Donalda Trampa, pokazuju danas objavljene ankete.

U završnim danima kampanje, kandidati za Belu kuću Hilari Klinton i Donald Tramp prvenstveno su usredsređeni na mane svog rivala.

Obnovljena istraga FBI oko toga što je Klinton koristila privatni mejl server dok je bila državna sekretarka vratila je u prvi plan pitanje njene pouzdanosti, a Tramp nije gubio vreme da iskoristi šansu za napad.

„Ovo je najveći politički skandal od Votergejta i svako se duboko nada da će pravda, najzad, biti lepo zadovoljena“, rekao je Tramp.

Klinton je možda u defanzivi, ali i ona u poslednjim danima kampanje kritikuje Trampove karakterne nedostatke.

„Donald Tramp raspiruje strahove, sramoti našu demokratiju i vređa jednu grupu Amerikanaca za drugom…“, rekla je Klinton.

Predsedničke kampanje često su usredsređene na pitanja kao što su ekonomija, spoljna politika i imigracija. Međutim, ova godina je očigledno drugačija – kaže ekspert Met Dalek.

„Ova trka počela je prvenstveno da se odnosi na karakter i ličnost kandidata. Mislim da će pitanje karaktera ostati u centru pažnje i mislim da, u neobičnoj meri, politička i društvena pitanja više nisu tako važna kao što obično jesu“, kazao je Dalek.

Ankete pokazuju da mnogi birači nisu sigurni da mogu da veruju Klinton.

Međutim, još veći broj njih strahuje da Tramp nema odgovarajući temperament da bi bio predsednik.

Te predstave o nedostacima dvoje kandidata dominirale su kampanjom, kaže analitičar sa univerziteta Zapadne Virdžinije, Petrik Hiki, prenosi Glas Amerike.

„Mislim da su ovo veoma neobični američki predsednički izbori po tome što većina američkih građana ima nepovoljno mišljenje o oba kandidata. Obično se to dešava sa jednim kandidatom, ali ne sa oboje“, naveo je Hiki.

Pitanja u vezi sa karakterom bila su u prvom planu tokom cele kampanje. U drugoj predsedničkoj debati, Tramp se „okomio“ na Klinton u vezi sa njenim imejlovima.

„Ako pobedim, daću nalog sekretaru za pravosuđe da imenuje specijalnog tužioca koji će razmotriti tvoju situaciju“, poručio je Tramp.

U trećoj debati, Klinton je krenula u ofanzivu zbog Trampovih kontroverznih komentara o ženama.

„Donald misli da ga omalovažavanje žena čini većim čovekom. On napada njihovo dostojanstvo, njihovo samopoštovanje, a ne verujem da postoji i jedna žena koja ne zna kakav je to osećaj“, kazala je Hilari.

Uz sve napade na karakter, ishod izbora verovatno će zavisiti od toga čije su pristalice motivisanije da glasaju, kaže Petrik Hiki.

„Ovo su svojevrsni anti – izbori, nasuprot pro – izborima, što po meni znači da će izlaznost na dan izbora biti zaista ključna, pitanje koja strana može da svoje birače navede da se pojave na biralištima“, dodao je Hiki.

AP Photo/Rick Bowmer

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh