Gradovi

Pitanje položaja Roma jedno od ključnih za poglavlja 23 i 24

BEOGRAD – Položaj pripadnika romske zajednice u kontekstu otvaranja pregovaračkih poglavlja 23 i 24, od neposrednog je značaja za ostvarivanje ljudskih i manjinskih prava i u tom smislu, pitanje položaja Roma jedno je od ključnih, rečeno je danas na panel diskusiji „Izazovi i zaštita ljudskih i manjinskih prava“.

Profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta Union Saša Gajin rekao je da se po pravilu ta poglavlja prva otvaraju i poslednja zatvaraju, kao i da postoje četiri referentne tačke, čije bi ispunjavanje trebalo da obezbedi otvaranje poglavlja.

Objasnio je da su dve od te četiri referentne tačke, zamišljene kao polazne osnove za otvaranje poglavlja 23 i 24 i odnose se na pravni i politički položaj Roma, a to su Strategija za socijalno uključivanje romske zajednice i Akcioni plan za unapređivanje pravnog položaja pripadnika nacionalnih manjina uopšte.

„Treća referentna tačka je usvajanje zakona o besplatnoj pravnoj pomoći koja na direktan način omogućava ‘pristup pravdi’ i za pripadnike romske zajednice, a četvrta referentna tačka je usvajanje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Za sada, nijedan od tih ‘benčmarkova’ nije ispunjen“, rekao je Gajin.

Ambasador Holandije u Srbiji Hendrik van den Dool naveo je da je u okviru pregovora o pristupanju EU koje je u toku i poglavlju 23, od Srbije je zatraženo da pripremi delikatan plan koji se odnosi na zaštitu nacionalnih manjina i to, kako je rekao, znači, učešće, koordinaciju i zajedničku odgovornost.

„Holandija je rešena da štiti i promoviše ljudska i manjinska prava širom sveta, jer poštovanje tih prava takođe će pomoći da se podstakne razvoj i stabilnost, a to je svima u interesu“, rekao je van den Dool.

Predsednik Nacionalnog saveta Roma Vitomir Mihajlović rekao je da je njegov savet aktivno učestvovao u donošenju važnog strateškog dokumenta- druge Strategije za pripadnike romske nacionalne zajednice, da su u ekspertskom timu učestvovali i eksperti Romi, tako da je, kaže, 10-15 pripadnika romske zajednice direktno učestvovalo u izradi tog strateškog dokumenta.

„To je vrlo važno, jer smo imali i dobar rezultat u donošenju dokumenta. Mi Romi smo upravo znali šta je to najbolje i u kom predviđenom roku se to može ostvariti. Imali smo razumevanje za sve probleme s kojima se država Srbija suočava i upravo naši zahtevi bili su umereni, s obzirom na to šta sve romska zajednica treba da ostvari, posebno u pogledu obrazovanja“, rekao je Mihajlović.

Dodao je da su obrazovanje, stanovanje, zapošljavanje, zdravstveni i socijalni položaj Roma najbitnija pitanja i da su obuhvaćena Strategijom.

Na panel diskusiji učestvovali su i direktorka Romskog informativnog centra iz Kragujevca Rozalija Ilić i menadžer tima za socijalno uključivanje i smanjivanje siromaštva Ivan Sekulović.

Foto Tanjug/S.Ilić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh