Gradovi

Pitić: Dobitna kombinacija – država i privatni sektor

Pitić: Dobitna kombinacija – država i privatni sektor

KOPAONIK – Predsednik Upravnog odbora Sosijete Ženeral banke Goran Pitić ocenio je večeras da je potrebno da se država još više okrene tržištu, i ukazao da, ukoliko na pravi način sarađuju država i privatni sektor, srpska privreda može da krene napred.

Pitić je u izjavi Tanjugu, uoči sutrašnjeg otvaranja 23. Kopaonik biznis foruma, rekao da dodatni potencijal u Srbiji postoji, ali je on u nekoj vrsti rezervora.

Taj prostor i potencijal bi trebalo otvoriti, bez obzira na spoljne izazove poput migrantske krize, deflacije u okruženju i opšte slabe tražnje.

„Najveći rezervoar leži u državi i privatnom sektoru“, rekao je Pitić, navodeći da, ako tu dođe do još bolje saradnje, ima šanse da, ko god bude sastavljao vladu, da mogućnost da srpska privreda krene malo više napred“.

On je istakao da je mnogo zaopočeto, ali i da još ostaje mnogo zadataka, te da je potrebno nastaviti istim tempom, posebno u delu fiskalne konsolidacije, ali i zahteva koji proizilaze iz programa koji je Srbija zaključila sa MMF-om.

Prema njegovim rečima, 23. Kopaonik biznis forum je još jedna prilika za dijalog između države i biznisa, koji je, i zato što dolazi u specifičnom trenutku pred izbore, šansa da privreda i u postizbornom periodu nametne zahtev da se takav dijalog nastavi.

„Forum bi trebalo da nametne zahtev privrednika da u postizbornom periodu dođe do novog dijaloga između privrede i države“, rekao je Pitić.

On je istakao da država mora da ide u pravcu toga da postane servis privredi i građanima, kao i da mora da bude mnogo efikasnija i racionalnija.

„Mora još da pokaže da može da štedi, kako na svojim resursima kojima upravlja, tako u delu javnih preduzeća. Posebno u delu sredstava koje ne povlači iz međunarodnih finansijskih institucija, pa na njih plaća penale“, ocenio je Pitić.

Država, dodao je on, mora da pokaže da je mnogo efikasnija, ali i da da jasan signal privredi, da bi privrednici u narednom periodu da očekuju predvidljiviji i transparentniji ambijent za poslovanje.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh