Gradovi

Pjongjang bacio milion propagandnih letaka iznad J. Koreje

SEUL – Severna Koreja je bacila oko milion propagandnih letaka iznad Južne Koreje pomoću balona, saopštile su južnokorejske vlasti, u vreme kad su tenzije između te dve zemlje visoke zbog nedavne probe hidrogenske bombe koju zvanični Pjongjang tvrdi da je izvršio.

U saopštenju Ministarstva odbrane Južne Koreje se navodi da vojska Severne Koreje skoro svakodnevno šalje balone u misiju bacanja letaka, prenela je agencija AP

Portparol Ministarstva Kim Min-seok navodi da su, pored pograničnih područja, leci stigli čak i do Seula.

Zvanični Pjongjang je poslednjih godina retko pribegavao bacanju letaka nad Južnom Korejom pošto su dve Koreje zvanično prekinule sa „psihološkim ratom“ kao deo mera za smanjenje tenzija dogovorenih 2004. godine.

Južnokorejski aktivisti su, uprkos tome, povremeno slali propagandne balone ka severu, što je izazivalo oštru reakciju Pjongjanga.

Između Severne i Južne Koreje je, međutim, došlo do neke vrste „hladnog rata“ nakon što je Pjongjang 6. januara objavio da je izvršio probu hidrogenske bombe, a Seul zatim ponovo pokrenuo emitovanje propagandnih poruka preko ogromnih zvučnika na granici dve zemlje.

Severna Koreja je ubrzo odgovorila emitovanjem sopstvenih poruka preko zvučnika na granici, kao i slanjem balona sa lecima koji sadrže antijužnokorejsku propagandu.

AP Photo/Lee Jin-man

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh