• Gradovi

  PKS: Izvoz voća i povrća u EU i dalje bez carine

  BEOGRAD – Izvoznici na evropsko tržište iz Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana i ubuduće će uživati trgovinske povlastice, iako Autonomne trgovinske mere EU ističu 31. decembra 2015. godine, saopšteno je iz Privredne komore Srbije.

  Garancije da će biti na vreme produžene, kako bi se proizvodi, pre svega voće i povrće, koji nisu pokriveni Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, i u narednih pet godina izvozili u EU bez carine, stigle su od visokih evropskih zvaničnika, podseća se u saopštenju.

  Privredna komora Srbije, zajedno sa drugim komorama regiona – članicama Komorskog investicionog foruma, u oktobru se obratila nadležnim institucijama EU inicijativom da se ATM na vreme produži. „Prošle nedelje dobili smo zajedničko pismo komesara za proširenje Johanesa Hana i komesarke za trgovinu Sesilije Malmstrom kojim su nas uverili da je preduzeto sve da se ne ponovi situacija iz 2011, kada je produžavanje povlastica kasnilo više od godinu dana“, navodi se u saopštenju.

  Takođe se dodaje da je komesar Han to potvrdio i na ovonedeljnom sastanku u Briselu.

  Potvrdu da će procedura biti završena do nove godine, kako bi ATM produžile do 2020. dobili smo i tokom konsultacija obavljenih u Evropskom parlamentu, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

  Izvoznicima voća i povrća iz Srbije, mahom malim i srednjim preduzećima – proizvođačima svežih jabuka i šljiva i smrznutog kukuruza šećerca, ova povlastica po rečima Čadeža, a kako se procenjuje – uštedeće bar 20 miliona evra.

  Toliko bi, da se ATM ne produži bilo carinsko optrećenje, što bi povećalo cene proizvoda naših proizvoda i otežalo prodaju na tržištu Unije.

  Trgovinske povlastice koje je Evropska unija odobrila Zapadnom Balkanu još 2000. godine, obnavljaju se na svakih pet godina i predviđaju bescarinski izvoz proizvoda iz država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, dodaje se u saopštenju.

  Foto Tanjug/S.Ilić, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com