Gradovi

PKS ojačava arbitražno rešavanje sporova u privredi

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i dekan Pravnog fakulteta u Beogradu Sima Avramović potpisali su danas sporazum o saradnji dve institucije koji predviđa i ojačavanje arbitražnog rešavanja sporova u privredi, čime bi se rasteretili privredni sudovi.

BEOGRAD – Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i dekan Pravnog fakulteta u Beogradu Sima Avramović potpisali su danas sporazum o saradnji dve institucije koji predviđa i ojačavanje arbitražnog rešavanja sporova u privredi, čime bi se rasteretili privredni sudovi.

Sporazum predviđa unapređenje saradnje PKS i Pravnog fakulteta u oblasti obrazovanja, razvoja i obuke studenata, stručnjaka i menadžera u oblasti privrednog i arbitražnog prava, rečeno je prilikom potpisivanja sporazuma na Pravnom fakultetu.

Čadež je rekao da saradnja dve ustanove traje već decenijama, kao i da će tim sporazumom ona biti formalizovana i proširena.

“Osim naše arbitraže, na čijem je čelu već decenijama jedan od profesora Pravnog fakulteta, mi sarađujemo u raznim oblastima i dobijamo najviši nivo ekspertize o pravnim pitanjima”, rekao je Čadež novinarima.

Prema njegovim rečima, PKS i njene članice dobijaju ovim sporazumom da, osim učešća profesora, budu uključeni i studenti.

“Da ih pozovemo da učestvuju u programu prakse kod naših članica i tako dobiju znanje iz realnog sektora, što će posle moći da primenjuju u svom radu”, naglasio je Čadež.

On navodi da veoma važno da ta saradnja bude pojačana pošto je PKS novim zakonom dobila veći sistem učestvovanja u izradi ekonomskog zakonodavstva kako na nacionalnom nivou tako i učešćem u pregovorima o pristupanju sa EU.

“Za sve to nam je Pravni fakultet potreban i snažan saveznik”, poručio je Čadež.

Profesor Pravnog fakulteta i predsednik Stalne arbitraže pri PKS Mirko Vasiljević je podsetio da se uspostavlja novi komorski sistem i dodao da je potpisani sporazum važan u uslovima kada PKS želi da ojača arbitražni način rešavanja sporova i sve alternativne načine rešavanja privrednih sporova.

U to će biti uključeni i naši studente, kako kaže, koji su se veće dokazali na međunarodnim takmičenjima.

“Time bi se rasteretili privredni sudovi, a privreda bi dobila efikasnije pravosuđe i sa smanjenim troškovima. Želimo da ta arbitraža ima svoj upliv i u dobijanju nekih vodećih međunarodnih sporova, što će sa jakim komorskim sistem to svakako i uspeti”, naglasio je Vasiljević.

Avramović je rekao da su PKS i Pravni fakultet u saradnji toliko međusobno srasli i da je zato došlo do potrebe da se to sporazumom i formalizuje.

“Veoma smo zahvalni PKS koji su prepoznali potrebu da uključe naše studente u različite aktivnosti. Zahvalni smo za sve što su do sada činili prema Pravnom fakultetu, kao i podršku za naše studentske timove u inostranstvu. PKS je nama zahvalna što je po tradiciji, skoro uvek, predsednik Arbitraže pri Komori bio profesor Pravnog fakulteta”, naveo je Avramović.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ

Preview

MARKO CADEZ, SIMA AVRAMOVIC

Slide

MARKO CADEZ, SIMA AVRAMOVIC

Slide

MARKO CADEZ, SIMA AVRAMOVIC

Slide

MARKO CADEZ, SIMA AVRAMOVIC

Slide

MARKO CADEZ

Slide

MARKO CADEZ, SIMA AVRAMOVIC

MARKO CADEZ, SIMA AVRAMOVIC

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh