Gradovi

PKS podržava inicijative za rešenje migrantske krize

BEOGRAD – Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas da će srpska komora aktivno učestvovati u realizaciji zajedničkih inicijativa evropskih privrednih komora za ublažavanje posledica migrantske krize i ekonomske integracije izbeglica.

On je, uoči današnje sednice privrednih komora članica Evrokomora (Euroćambres) o ulozi poslovnih asocijacija u rešavanju aktuelnih problema migracija u Briselu, naglasio da se Srbija, iako tranzitna zemlja za izbeglice sa Bliskog istoka, suočava sa određenim izazovima ekonomske integracije migranata i povratnika.

U saradnji sa evropskim komorama PKS će, kako je najavio, preduzeti aktivnosti čiji je cilj podrška za njihovo uključivanje u evropsko i lokalno tržište rada.

Čadež je, kako je navedeno u saopštenju, posebno istkao inicijativu Privredne komore Srbije za integraciju povratnika – ekonomskih migranata iz Srbije, kojima je odavno odbijen zahtev za azil i koji će morati da se vrate u zemlju i integrišu u lokalno tržište rada.

Privredne komore, po njegovim rečima, imaće značajnu ulogu u jačanju kapaciteta za usklađivanje ponude i tražnje na tržištu rada, identifikaciji kvalifikacija migranata i povratnika, podršci kompanijama koje žele da učestvuju u programima za njihovo zapošljavanje i osposobljavanje, kao i u pomoći za unapređenje njihovih veština i kvalifikacija kroz praksu i stručno obrazovanje.

Na sastanku u sedištu Evrokomora u Briselu biće reči o koordiniranom nastupu privrednih komora u Evropi u okviru nove konsultativne platforme Evropske komisije koja će razmatrati probleme tržišta rada u Evropi i migracije.

Očekuje se da bude usvojena zajednička inicijativa članica Evrokomora „Evropski program za integraciju izbeglica“ koja će ponuditi deo rešenja za migrantsku krizu u Evropi.

Foto PKS

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh