• Gradovi

  PKS podržava inicijative za rešenje migrantske krize

  BEOGRAD – Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas da će srpska komora aktivno učestvovati u realizaciji zajedničkih inicijativa evropskih privrednih komora za ublažavanje posledica migrantske krize i ekonomske integracije izbeglica.

  On je, uoči današnje sednice privrednih komora članica Evrokomora (Euroćambres) o ulozi poslovnih asocijacija u rešavanju aktuelnih problema migracija u Briselu, naglasio da se Srbija, iako tranzitna zemlja za izbeglice sa Bliskog istoka, suočava sa određenim izazovima ekonomske integracije migranata i povratnika.

  U saradnji sa evropskim komorama PKS će, kako je najavio, preduzeti aktivnosti čiji je cilj podrška za njihovo uključivanje u evropsko i lokalno tržište rada.

  Čadež je, kako je navedeno u saopštenju, posebno istkao inicijativu Privredne komore Srbije za integraciju povratnika – ekonomskih migranata iz Srbije, kojima je odavno odbijen zahtev za azil i koji će morati da se vrate u zemlju i integrišu u lokalno tržište rada.

  Privredne komore, po njegovim rečima, imaće značajnu ulogu u jačanju kapaciteta za usklađivanje ponude i tražnje na tržištu rada, identifikaciji kvalifikacija migranata i povratnika, podršci kompanijama koje žele da učestvuju u programima za njihovo zapošljavanje i osposobljavanje, kao i u pomoći za unapređenje njihovih veština i kvalifikacija kroz praksu i stručno obrazovanje.

  Na sastanku u sedištu Evrokomora u Briselu biće reči o koordiniranom nastupu privrednih komora u Evropi u okviru nove konsultativne platforme Evropske komisije koja će razmatrati probleme tržišta rada u Evropi i migracije.

  Očekuje se da bude usvojena zajednička inicijativa članica Evrokomora „Evropski program za integraciju izbeglica“ koja će ponuditi deo rešenja za migrantsku krizu u Evropi.

  Foto PKS

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com