Gradovi

PKS: Privreda očekuje kvalitetna rešenja za novi pravilnik

BEOGRAD – Privreda očekuje da će do početka primene novog Pravilnika o PDV-u, koja je odložena do 1. januara 2018, biti otklonjene manjkavosti tog dokumenta i usvojeni najbolji predlozi koji se odnose na obračun poreza na dodatu vrednost, saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS).

Kako se navodi, PKS, će u saradnji sa Ministarstvom finansija i u dijalogu sa poslovnom zajednicom, nastojati da se dođe do najboljih rešenja uz uvažavanje stavova privrede.

Dodaje se da je predstavnik Atlantik grupe Dragana Šaponjić rekla da je bolja i efikasnija kontrola obračuna PDV-a zajednički interes i privrede i Poreske uprave, kao i da je vrlo značajno to što je Ministarstvo finansija prihvatilo inicijativu PKS-a da se rok za primenu novog Pravilnika odloži za godinu dana.

„Još je važnija činjenica da će PKS zajedno sa Ministarstvom finasija nastaviti da sarađuje po tom pitanju, kako bi se uvažile sve primedbe privrede i da se usvoje najbolja rešenja u ovoj oblasti. Donošenje novog Pravilnika nije nas iznenadilo, bilo je najavljeno, ali je rok za početak primene bio suviše ambiciozan“, kazala je ona.

Šaponjićeva je navela da novi obrazac sa 155 pozicija, uz povećani obim obaveznih pomoćnih evidencija, zahteva izmene softvera, i da u velikim sistemima, kakav je Atlantik grupa, to podrazumeva više od tri meseca priprema i velike troškove.

„Spremni smo da u sledećih godinu dana damo maksimalan doprinos u daljoj saradnji sa Ministarstvom i PKS, kako bi izrada Pravilnika bila u potpunosti i u skladu sa predlozima iz privrede, i u obostranom interesu sa državom“, objasnila je Šaponjić.

Nikola Papak, menadžer za korporativne komunikacije Delez Srbija, kako se navodi u saopštenju PKS-a, kazao da se samo pravovremenim dijalogom između države i privrede, u kojem veliku ulogu ima PKS, može razvijati sistem koji omogućava uspešno funkcionisanje kompanija.

„Odluka o suspenziji spornog pravilnika je razumna. Nadamo se da će se nastaviti u tom pravcu i da će biti doneta konačna i jedino ispravna odluka koja će srpskoj ekonomiji olakšati razvoj, a time i doprineti ukupnoj ekonomskoj stabilnosti“, rekao je Papak.

Snežana Atlagić iz Udruženja poreskih savetnika Srbije smatra da nije bitno samo odlaganje primene Pravilnika, već i mogućnost da se doradi i promeni.

Prema njenim rečima, Udruženje poreskih savetnika Srbije spremno je da da doprinos prilikom izmene i dopune Pravilnika i sa svojom radnom grupom aktivno učestvuje u tom procesu.

„U Udruženju smatraju da rad na izmenama treba što pre započeti. Predloženi Pravilnik nije primenljiv, između ostalog i zato što se podaci ne mogu uparivati između obveznika, što treba da bude njegova suština“, navela je Atlagić.

PKS u saopštenju podseća da je uvažavajući primedbe privrednika, na inicijativu i u dijalogu sa PKS, Ministarstvo finansija odložilo je primenu Pravilnika o obliku, sadržini i načinu vođenja evidencije o PDV i o obliku i sadržini pregleda obračuna PDV.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh