Gradovi

Plevnelijev: Bićemo dobar partner Srbiji na putu ka EU

SOFIJA – Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković sastala se danas u Sofiji sa bugarskim predsednikom Rosenom Plevnelijevim, koji je rekao da će Jugoistočna Evropa dostići trajnu stabilnost i ostvariti ekonomski potencijal tek kada Srbija i druge zemlje Zapadnog Balkana postanu deo EU.

On je poručio da će Bugarska i dalje biti dobar partner u realizaciji evropske perspektive Srbije, te da je njegova zemlja spremna da podeli svoje iskustvo u tom procesu, saopštila je Pres služba njegovog kabineta, prenosi BTA.

Plevnelijev i Gojković su se saglasili da povećan migracioni pritisak na Evropu iziskuje zajedničke akcije evropskih zemalja, kao i napore da se smanji tenzija i prestanu sukobi na Bliskom istoku i u Severnoj Africi.

Gojković je rekla da je registrovano 90 odsto migranata koliko ih je prošlo kroz Srbiju i zahvalila za finansijsku pomoć EU u tom cilju, navodi bugarska agencija.

Plevnelijev je pozvao ministarstva spoljnih poslova dve zemlje da uskoro završe pregovore o potpisivanju bilateralnog sporazuma o dobrosusedskim odnosima, koji je opisao kao održiv instrument podrške regionalnoj stabilnosti i podsticaj za dvosmernu trgovinu i investicije.

Kako je istakao, ni Bugarska ni Srbija ne mogu odvojeno biti privlačne velikim investitorima.

„Samo zajedno zemlje na Balkanu mogu da obezbede stabilnost u regionu i da se predstave kao prepoznatljivo tržište“, rekao je Plevnelijev, ponovo pozvavši zemlje u regionu da se udruže u stvaranju zajedničkog energetskog tržišta.

Plevnelijev će, na poziv srpskog predsednika Tomislava Nikolića, posetiti Srbiju i oblasti u kojima Bugari žive, navodi bugarska agencija.

Bugarski predsednik je danas izrazio očekivanje da će pitanje objavljivanja udžbenika na bugarskom za Bugare koji žive u Srbiji uskoro biti rešeno.

On je, takođe, podržao institucionalizaciju trilateralnog formata za saradnju između Bugarske, Srbije i Rumunije, kao i proširenje saradnje između parlamenata tri zemlje.

Gojković, koja boravi u zvaničnoj poseti Bugarskoj, danas je razgovarala i sa predsednikom Vlade Bojkom Borisovim i ministrom inostranih poslova Danielom Mitovim.

Predsednica srpskog parlamenta je posetu Bugarskoj započela juče susretom sa predsednicom Narodne skupštine Republike Bugarske Ceckom Cačevom.

U delegaciji Narodne skupštine je i poslanica Adriana Anastasov, članica grupe prijateljstva Skupštine Srbije sa Bugarskom.

Preview

MAJA GOJKOVIC I DANIEL MITOV

Slide

MAJA GOJKOVIC I ROSEN PLEVNEVIJEV

Slide

MAJA GOJKOVIC I BOJKO BORISOV

MAJA GOJKOVIC I DANIEL MITOV

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh