Regioni

PLJAČKA SEFA U ZAGREBU: Novac i zlato ukradeni iz zgrade MUP-a pripadali peruanskom narko-kartelu

Premda je novac službeno zaplenjen u rutinskoj zapleni jedinice Kobri u februaru ove godine, priča je mnogo komplikovanija s obzirom na to da se radi o jednom od najvećih slučajeva na kojem trenutno rade hrvatska policija, DORH, Poreska uprava i Odeljenje za sprečavanje pranja novca.

Sve to pokazuje da se provalnici u Heinzelovoj sasvim sigurno nisu zatekli bez insajderskih informacija. Naime, 14. februara ove godine Kobre su zaustavile vozilo u kojem je bio Antonio I.U vozilu se nalazilo spomenutih 280.000 evra u gotovini, jedna zlatna poluga i još osam zlatnih listića.

Ilustracija, Foto: ProfimediaIlustracija, Foto: Profimedia

Uz potvrdu o oduzimanju predmeta, novac i zlato su odloženi u sefu načelnika u Heinzelovoj, a Antonio I. je ubrzo doneo potvrdu prema kojoj je novac potekao od legalne prodaje njegove kuće. Policajci su odlučili da zadrže zlato i novac dok se detaljno ne proveri njegovo poreklo – to je barem bila službena verzija.Jedan od osumnjičenih je i P.I. (59), otac Antonija I.

Poreska uprava je 2013. uočila da u Hrvatsku dolaze velike svote novca preko italijanskih firmi, a novac je uplaćivan na račune niza hrvatskih firmi kako bi one njime kupovale zlato.

Ilustracija, Foto: ProfimediaIlustracija, Foto: Profimedia

Takođe, utvrđeno je da novac u italijansku kompaniju „Italpreziosi“ stiže iz peruanske rudarske kompanije „CIA Minera Aurifera Santa Rosa“ u vlasništvu porodice Sančez – Perades, koju američka DEA istražuje zbog sumnji da se bavi proizvodnjom kokaina.

Jedna od hrvatskih firmi kojoj su italijanske firme uplaćivale milionske iznose upravo je Sedatus, od kojeg je, prema vlastitim tvrdnjama, Antonio I. kupio svoja dva kilograma zlata.

Antonijev otac P. I. takođe se našao pod istragom pošto je otkriveno da se veliki iznosi novca, nakon što stignu na račun Sedatusa, uplaćuju na račune privatnih osoba koje onda za njih otkupljuju zlato, između ostalog i na račun P. I. Premda je reč o osobi koja radi za platu od 2.500 kuna, on i još jedan nezaposleni muškarac proteklih su godina navodno na račun dobili neverovatnih 76 miliona kuna, što USKOK smatra paravanom za pranje novca.


(Jutarnji)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh