• Novosti online

  Плутон прекрива много више леда него што се мислило

  Кејп Канаверал – Површину Плутона прекрива много више леда него што су научници првобитно мислили, известио је Си-Ен-Ен позивајући се на последња сазнања америчке свемирске агенције НАСА.

  Патуљаста планета прекривена је великом количином леда, што се сада може видети на најновијој мапи агенције НАСА направљеној на основу најновијих података са сонде „Нови хоризонти”, пренела је Бета.

  Та мапа прецизнија је од старе верзије креиране коришћењем података са сонде „Нови хоризонти” и њеног „историјског лета” из 2015. године. Претходна мапа је имала ману пошто су површине са залеђеном водом биле маскиране сликом залеђеним метаном, тако да је приказивала једино површине с великом количином леда.

  Сонда „Нови хоризонти” је после пролакса поред Плутона у јулу кренула у нову мисију с друге стране патуљасте планете где тражи мали објекат „2014 МУ69” у Кајперовом појасу

  Научници су у прикупљану података представљених на новој мапи користили нове методе, које су подразумевале спајање две врсте инфрацрвених слика насталих снимањем специјалним инструментима, са удаљености од нешто више од 100.000 километара. То је омогућило научницима да направе разлику између слика залеђених површина коју стварају азот и метан и да истакну залеђену воду.

  Иако је познато да је Плутон ледено краљевство и да су на патуљастој планети уочена два ледена вулкана (криовулкани), научници агенције НАСА сматрају да је ово значајно откриће. Према новој мапи, мање количине залеђене воде пронађене су и на Спутник Плануму на западном делу Плутона.

  Сонда „Нови хоризонти” је после пролакса поред Плутона у јулу прошле године кренула у нову мисију милионима километара с друге стране патуљасте планете где тражи мали објекат „2014 МУ69” у Кајперовом појасу.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com